Koji su praktični aspekti Svetih redova, kako oni treba da se manifestuju u "realnom" životu, koje su obaveze i implikacije?
Mislim da sledeći izvod iz eseja Sr. Maria-e iz Ecclesia Gnostica Aeterna može da da sasvim lep uvid u te odgovorne funkcije služenja Gnozi.
"Subđakonstvo kao priprema za (više) Svete Redove"
Subđakon više nije laički član Crkve i prešao je granicu koja vodi ka Sveštenstvu.Ipak, to je "niži" stepen koji je uvod , test i priprema za "više" Svete Redove.Subđakon nije ni laički član, ni puni đakon, sveštenik ili biskup; nalazi se u liminalnoj fazi koja će pokazati kako osoba koja je primila subđakonstvo shvata i manifestuje energiju koju je dobila.
Svaka prava Inicijacija prouzrokuje krizu, tim više što je ovaj stepen subđakona pripremna faza, granični sindrom.Kao što Leadbeater kaže: "Osnovna funkcija subđakonske Inicijacije jeste da kandidatu da veću snagu volje, postojanost u radu, kako bi mogli potpuno da posvete svoje srce službi Hristu unutar Njegove Svete Crkve."
U ovoj fazi prirodno će se pojaviti sumnja koju kandidat mora da prevlada disciplinovanim radom na sebi, unutar praksi koje je dobio od Biskupa koji ga je krstio i inicirao; samo takvim radom će subđakon, odnosno đakon-u-pripremi, dokazati da je opravdao poverenje koje je tražio i dobio, i da je odluka da primi posvećenje doneta na zdravoj osnovi, odnosno na osnovu unutrašnje vokacije koju je osetio.
Ulazak u Sveti Red Đakona je korak posle kojeg nema povratka- i upravo zato je Subđakon izuzetno važan korak i stanje svesti.Ezoterične sile koje je dobio i čiju je pažnju privukao odlukom da postane subđakon veoma su jake i kandidat mora da ih "obradi" sam, suočen sa samim sobom.Jer, još više u stepenu Đakona sile su jake, i samo uz pažljivo i disciplinovano odrađenu pripremu u vidu svakodnevnog proučavanja misterija Gnoze moći će da se vide određeni znaci i pokazatelji na osnovu kojeg će Biskup pozvati Subđakona na veću odgovornost i teže služenje.
Sveti Redovi dobijeni unutar gnostičkih crkava nisu samo prazne funkcije i titule, već moćna sredstva za lićnu transformaciju i borbu protiv arhontskih Sila.Sveti Redovi rade sa svakim kandidatom individualno, odnosno uzrokuju promenu u skladu sa ličnošću kandidata i količinom energijei volje uložene u rad na transformaciji
sebe samog ili sebe same.Dakle, kao što su gnostičko Krštenje i Krizma neophodni koraci pre stupanja u klir gnostičke crkve, Subđakon je neizbežan i važan korak pre stupanja u službu u (višim) Svetim Redovima.
Tekst i prevod:
Copyright: Ecclesia Gnostica Aeterna, 2008.
Praktični aspekti Svetih redova u gnostičkim Crkvama
Wiedergänger
O da. Kriza, da. I to ona koja ti ispostavi racun za sve sto si gurao pod tepih i brisao o zadnju stranu komode, te krisom ubacivao u caj i u mleko. Sve to se elegantno dobije na tacni i predstavlja gorivo za rast. S obzirom koji ce biti konacni rezultati ove krize u kojoj sam, ne mogu da se zalim. Ali moram malo da kukam jer boli mnogo vise nego kod zubara.
Ako jos neko ima nedoumice i utisak da je ovo teorija koja se prosto provlaci kroz ezoteriju jer zvuci dobro, moze jednom sa mnom na chaj pa cu mu sve ispricati.
Hvala ti za ovaj tekst. Potvrdio je ono sto sam pretpostavljao a i ohrabruje kad je se u krizi.
Koji su praktični aspekti Svetih redova, kako oni treba da se manifestuju u "realnom" životu, koje su obaveze i implikacije?
Mislim da sledeći izvod iz eseja Sr. Maria-e iz Ecclesia Gnostica Aeterna može da da sasvim lep uvid u te odgovorne funkcije služenja Gnozi.
"Subđakonstvo kao priprema za (više) Svete Redove"
Subđakon više nije laički član Crkve i prešao je granicu koja vodi ka Sveštenstvu.Ipak, to je "niži" stepen koji je uvod , test i priprema za "više" Svete Redove.Subđakon nije ni laički član, ni puni đakon, sveštenik ili biskup; nalazi se u liminalnoj fazi koja će pokazati kako osoba koja je primila subđakonstvo shvata i manifestuje energiju koju je dobila.
Svaka prava Inicijacija prouzrokuje krizu, tim više što je ovaj stepen subđakona pripremna faza, granični sindrom.
O da. Kriza, da. I to ona koja ti ispostavi racun za sve sto si gurao pod tepih i brisao o zadnju stranu komode, te krisom ubacivao u caj i u mleko. Sve to se elegantno dobije na tacni i predstavlja gorivo za rast. S obzirom koji ce biti konacni rezultati ove krize u kojoj sam, ne mogu da se zalim. Ali moram malo da kukam jer boli mnogo vise nego kod zubara.

Ulazak u Sveti Red Đakona je korak posle kojeg nema povratka- i upravo zato je Subđakon izuzetno važan korak i stanje svesti.Ezoterične sile koje je dobio i čiju je pažnju privukao odlukom da postane subđakon veoma su jake i kandidat mora da ih "obradi" sam, suočen sa samim sobom.
Ako jos neko ima nedoumice i utisak da je ovo teorija koja se prosto provlaci kroz ezoteriju jer zvuci dobro, moze jednom sa mnom na chaj pa cu mu sve ispricati.

Hvala ti za ovaj tekst. Potvrdio je ono sto sam pretpostavljao a i ohrabruje kad je se u krizi.

Zahvali Soror koja je to pisala, sada već Đakon-ki.Raduj se, jer je ta kriza dokaz da si ukopčao energije.Kako reče +Michael Bertiaux: "The greater the tension, the greater the magician".
''I don't mean to sound cruel or vicious, but I am, so that's the way it comes out''