Islam i njegovi ezotericni aspekti

Saturnian
Član foruma
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Michael de Vie wrote:Kad smo vec poceli o Islamu, jedan mali off-topik. Mozete pogledati doticne sufije na filmu "Baraka". To je film koji predstavlja "razglednicu sa Zemlje", i naprosto je savrsen. Preporucujem svima. :)

Skinuo pre nego sto je pusten u distribuciju. :D Fenomenalan.
''I don't mean to sound cruel or vicious, but I am, so that's the way it comes out''
Rua
Član foruma

Ramok wrote:Pa Turski ornament, meni se to inače jako sviđa :D A zna se da je kod njih i u džamijama sveprisutan oktagonalni oblik, tako da... A sad što se tiče lepota, :D pa kažu da je Hrišćanskog porekla i tu simbolizuje vaskrsnuće i ne samo Isusa već celog čovečanstva, kod gnostika je simbol ravnoteže i pravde.

Bilo bi fino da nam Potnia ili neki drugi znalac kaže nešto o mistici u ornamentici arapskog (a kasnije i muslimanskog) sveta. Mislim da se dosta toga ezoternog može iznaći u njihovim tepisima, tkanjima, ukrasima i umetnosti uopšte. Nešto je sigurno izgubilo svoje prvobitno značenje i preraslo u motive profanog folklora, ali sigurno ne sve.
'Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgement. For even the very wise cannot see all ends.'
Ramok
Član foruma

Naravno ono što sam naveo kao simboliku je simbolika broja osam kroz ovakve prikaze, kao što su razni oktagonalni ornamenti i sl. a ne konkretno ovoga što je meni na avataru. Bilo bi lepo da čujemo Potniu, sav sam se pretvorio u uvo. Ovaj u ovom slučaju hoću reći oko...
Image
Saturnian
Član foruma

Zanimljivo je i da ezotericni islam pominje Hiperboreju, vezano za Khezr-a, Zelenog Coveka, Skrivenog Proroka, koji je u Hiperboreji pio od voda zivota i pojavljuje se putnicima kroz pustinju, krepeci ih vodom-po nekim izvorima, on je vodeni duh, nosialc proleca, i trava i cvece nice tamo gde on hoda.
Bilo bi zanimljivo povezati tu pricu sa necim sto se pominje u persijskoj alhemiji: dva najvisa stanja transmutacije: Crno Svetlo , nur-i-sijah i Zeleno/Zlatno, boje Proroka.Crno Svetlo se povezuje sa tamnom stranom Boga, prisustvom odsustva Svetla, haosom i Suncem u ponoc, dok se Zeleno/Zlatno povezuje sa stvarima koje su komplementarne sa navedenim; ove dve stvari se savrseno nadopunjuju.
''I don't mean to sound cruel or vicious, but I am, so that's the way it comes out''
Netzach
Član foruma

Ramok wrote:Pa da Islama, bilo čega na šta imaš odgovor, svake religije, univerzalna svrha koja je?

Dakle o religiji uopshte.

"Izraz religija vodi poreklo od latinskog religare - shto doslovno znachi: povezati, svezati... Religija je iskljuchivo drushtvena ustanova. "U religiji, dakle, ima neshto vechno chemu je sudjeno da nadzivi sve pojedinachne simbole u koje se religijska misao redom zaodevala. Ne moze biti drushtva koje ne oseca potrebu da u pravilnim razmacima odrzava i jacha kolektivna osecanja i kolektivne ideje koje tvore njegovo jedinstvo i osobenost. A to moralno obnavljanje moze se postici samo putem zborova, skupova i sabora na kojima pojedinci, tesno priblizeni jedni drugima, zajednichki iznova potvrdjuju zajednichka osecanja."
- Emil Dirkem "Elementarni oblici drushtvenog zivota" preuzeto iz udzbenika za Sociologiju za IV razred gimnazije.

Dakle Ramok, ako si toliko mlad da josh nisi stigao da uchish sociologiju, evo ti odgovor na pitanje. Zapravo ovo je samo deo odgovora na tvoje pitanje i to samo iz socioloshkog aspekta. Ako tome dodamo i psiholoshke aspekte, dobicemo jednu poprilichnu konstrukciju. Religija ima svoju svrhu, a to shto je istorija vecih religija (pa i manjih) propracena krvoprolicima i politichkim igrama, to je vec sasvim druga pricha.

Ramok wrote: Evo ja čisto sumnjam da originalno Kuran ima neko previše dublje značenje.

Ramok, da bi mogao da govorish o znachaju i vrednosti nechega (bilo chega), morash prvo imati zaista dobro poznavanje teme. Da li si chitao Kuran? Bibliju? Ako jesi i ako si to chinio bez ikakvih predrasuda, onda sigurno necesh tvrditi da u njima nema Istine i Mudrosti (koju god paradigmu da podrzavash). Dalje, koliko si upoznat sa istorijom i jedne i druge religije? Da si upoznat, shvatao bi koliko su te obe tvorevine zapravo jedan izuzetno inteligentan plod svog vremena. Ne smesh religiju gledati iskljuchivo iz aspekta danashnjice, upravo zbog tih "distorzija" koje su se vremenom, (namernim i nenamernim) pogreshnim tumachenjem i menjanjem pojavile.

Ramok wrote: Naravno mi to ne možemo ni da shvatimo, za sada, pitanje je da li ćemo ikada i moći, ali sigurno čini taj put težim.

Zashto mislish da ne mozemo shvatiti? Mozemo itekako. Prouchavanjem, chitanjem, refleksijom.
Pokushaj da prouchish Kuran i Bibliju bez predrasuda. Bez uplitanja u ono shto Islam i Hrishcanstvo kao religije danas predstavljaju. Samo ih prochitaj kao knjizevna dela. Ako uspesh to da uchinish (dakle bez predrasuda), trud ce ti se mnogostruko isplatiti. Mozda cesh i shvatiti ;)

@Rua, slazem se, ali bojim se da trenutno za takvo neshto nemam mnogo vremena - nisam bash veliki poznavalac njihove umetnosti, a nemam pri ruci ni adekvatnu literaturu na koju bih se mogla pozvati. No, planiram da nabavim i chim nadjem vremena, napisacu neki tekst.
"Niste svesna bića, niti istinski postojite
sve dok niste voljni da rizikujete čak i zdrav razum
u ime svog postojanja
."
-F. Herbert
Rua
Član foruma

Potnia Theron wrote:@Rua, slazem se, ali bojim se da trenutno za takvo neshto nemam mnogo vremena - nisam bash veliki poznavalac njihove umetnosti, a nemam pri ruci ni adekvatnu literaturu na koju bih se mogla pozvati. No, planiram da nabavim i chim nadjem vremena, napisacu neki tekst.

Nema žurbe. :cvet:
'Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgement. For even the very wise cannot see all ends.'
Gwydion
Član foruma

Potnia Theron wrote:

@Rua, slazem se, ali bojim se da trenutno za takvo neshto nemam mnogo vremena - nisam bash veliki poznavalac njihove umetnosti, a nemam pri ruci ni adekvatnu literaturu na koju bih se mogla pozvati. No, planiram da nabavim i chim nadjem vremena, napisacu neki tekst.

Ja mislim da imam knjigu o Islamskoj arhitekturi ako bi ti to moglo pomoći. Inače, ako to napišeš, kad bude, da li bi to mogli da stavimo na sajt? :D
U svim prodavnicama okultnih drangulija

Zlatna Zora pobediti mora! Najnoviji guslarski epski opus u desetercu o herojskim podvizima Hierusa Gwydiona, ukljucujuci i hitove poput Drma mi se na nemisu cvece, Hiereus Gwydion suta glupavoga lajavog krelca u dupe, Hiereus Gwydion pobedjuje bandu nimfomanki, Das ist Hiereus Gwydion, Hiereus Gwydion ore autostrade uma, Hiereus Gwydion i Vila Zlatnozorka ... Potrazite u svim prodavnicama okultnih drangulija jos danas. Cijena prava sitnica!
Netzach
Član foruma

Naravno da moze :)
u ime svog postojanja
."
-F. Herbert
Ramok
Član foruma

@Potnia
Ti mene i Chevalieuxa nisi razumela tako da većina posta otpada, nisam mislio na socijološki značaj religije, inače mi je to poznato. Mislio sam na njenu svrhu koja doprinosi nečem dubljem duhovnom, univerzumskom, a sad šta tačno. Govorio sam o svrsi života, gledaš previše plitko, e to ne možemo shvatiti ni refleksijom ni ničim. Tu se uključuju ona tipična filozofska pitanja. Zašto je nešto onako kao jeste... i ostala. Izvini što nisam toliki ljubitelj istorije, ali meni je dovoljna jedna rečenica o propagiranju ubistva kao sklop dela da celo to delo ode u WC šolju. Uostalom samo prazne priče, navedi konkretno šta je tako previše mudro, ne kažem da nema pametnih stvari i da je sve potpuna budalaština, ali hajde ti reci.
Ti Potnia imaš problem živiš u prošlosti, pa rekao sam da najverovatnije nisu trebale ovako da izgledaju, ali to je bilo nekad, mi zivimo sad, nadji mi spise iz tog nekad vremena pa cu ih procitati. :) A ovako nesto previse ne vidim lepote.
Saturnian
Član foruma

Ovo je tema o islamu, ne o sustini religije.To je jednako dobra i zanimljiva tema, ali bilo bi pozeljno da se otvori nova.Moderatori?
Netzach
Član foruma

Ramok wrote:@Potnia
Ti mene i Chevalieuxa nisi razumela tako da većina posta otpada, nisam mislio na socijološki značaj religije, inače mi je to poznato. Mislio sam na njenu svrhu koja doprinosi nečem dubljem duhovnom, univerzumskom, a sad šta tačno. Govorio sam o svrsi života, gledaš previše plitko, e to ne možemo shvatiti ni refleksijom ni ničim.
Tu se uključuju ona tipična filozofska pitanja. Zašto je nešto onako kao jeste... i ostala.

Moguce da sam vas pogreshno shvatila. Medjutim ja nisam ta koja gleda previshe plitko...svrha se moze shvatiti, ali ona je iskljuchivo individualna stvar. Ako ti ne mozesh za sebe da je shvatish... Uostalom, zashto se interesujesh za sve ove stvari o kojima raspravljamo na ovom forumu? Verujem da je upravo pokushaj shvatanja svrhe jedan od razloga ;)

Ramok wrote:Izvini što nisam toliki ljubitelj istorije,

Nema shta meni za to da se izvinjavash, ne morash biti "ljubitelj" istorije da bi je poznavao. A njeno nepoznavanje je samo tvoj nedostatak - ljudi koji ne poznaju istoriju su osudjeni na to da je ponavljaju. Upravo zato se i nalazimo na ovom "nivou" (ne)evolucije, jer vecina ljudi i ne poznaje istoriju, a samim tim nishta nije nauchila iz nje.

Ramok wrote:ali meni je dovoljna jedna rečenica o propagiranju ubistva kao sklop dela da celo to delo ode u WC šolju.

Upravo o tome ti i govorim: da malo poznajesh vreme i uslove u kojima je ta rechenica nastala, ne bi tako govorio. Osim toga, ako ti je jedna rechenica, sa kojom se ne slazesh dovoljna da odbacish celu knjigu...opet se vracamo lepljenju etikete "plitkog razmishljanja" i "predrasuda".

Ramok wrote: Uostalom samo prazne priče, navedi konkretno šta je tako previše mudro, ne kažem da nema pametnih stvari i da je sve potpuna budalaština, ali hajde ti reci.

Ne postoji "previshe mudra" stvar. Ili je mudra ili nije. Zelish konkretne citate ili da ti preprichavam? Kako god, teshko da cesh bilo gde naci bilo kakvu mudrost ako se sam ne potrudish da je nadjesh, iskopash, prepoznash ;) Zato smatram da bi bilo bolje da prochitash knjigu pre nego o njoj sudish, umesto da trazish da ti drugi govore kakvu su lepotu (ili mudrost) i gde nashli... Probaj, shta te koshta? Ako i posle toga budesh imao samo negativne stavove (u shta chisto sumnjam), onda OK, poshtovacu tvoje mishljenje

Ramok wrote:Ti Potnia imaš problem živiš u prošlosti.

Momak, ti mene ne poznajesh dovoljno dobro da bi mogao da tvrdish da znash kako i gde ja zivim, odnosno koji su moji problemi. Shodno tome, nalazim da je ova tvoja izjava krajnje nekulturna. Ako nisi u stanju da dash argumentovane izjave, suzdrzi se izjava uopshte, pogotovo ako se radi o proceni nechijeg lichnog zivota i problema ;)
u ime svog postojanja
."
-F. Herbert
Tau Elohael
Član foruma

Cini se da je najzanimljiviji period persijska misticna literatura iz 13. stoljeca, pogledati npr. Sejh Sadija i njegov "Ruzicnjak" (1989. kod nas objavljen kao "Djulistan"), pa Rumija i "Mesneviju", pa Hafiza Sirazija i "Diwan"... zanimljiv je i Bosanac Sejh Fevzija Mostarac koji je po uzoru na "Ruzicnjak" napisao u 18. stoljecu svoj misticni sufijski tekst "Bulbulistan" koji bi mi slobodno mogli prevesti kao "Slavujev venac" :D Arthure, sta mislis ima li Cupavi jedan primjerak knjige kod sebe :lol:
Sticajem okolnosti bas sam ovih dana uz uzglavlje kreveta drzao taj stari prevod Djulistana jer je nedavno jedan moj poznanik, lokalni sufist koji je u sufizam i islam usao nakon dugo godina bavljenja jogom, objavio svoj prevod Djulistana... nisam taj jos vidio... uzeh ovu knjigu tek da se podsjetim, jer je bila pod dubokim nanosom prasine, a onda me odmah pogodi stih "Kisa Njegovih bezbrojnih milosti pada na sve, stolnjak Njegovih bezgranicnih blagodati razastrt je posvud..." i onda ja tako nastavih citati... npr. "Ako bi me neko upitao kako Njega opisati, sta moze reci zaljubljenik o Onome koji nema obiljezja? Zaljubljenici su zrtve onoga koga vole, a od mrtvih ne dolazi glas..."
Iako nisam narocito upoznat sa tom tradicijom, mada sam imao priliku dva puta u zivotu ucestvovati u sufijskom ritualu u Sarajevu u jednoj staroj tekiji iz 16. stoljeca, sufizam vidim kao potpuno bhakti stazu, i onako kako se moze prakticirati u okviru islamskog kulturnog kruga, moze i drugdje... tj. ne nalazim da su islam i Kuran per se neophodni za prakticiranje bhakti i predanosti kojima sufizam uci...
A islam sam po sebi? Hm. Pitanje je to potesko... Mozda je najblize istini reci da judaizam, hriscanstvo i islam pripadaju istom kulturnom krugu i slicnom svjetonazoru, ali da se nisu razvijali istim tempom... Npr. hriscanstvo je danas u velikoj mjeri odvojeno od politike i biznisa u zapadnim zemljama (bez obzira na individualne pokusaja mijesanja istih!), znaci mozemo govoriti o nekom 'civilnom drustvu' kao onom 'slobodnom prostoru' izmedju politike, biznisa i religije, ali to nije bio slucaj do samo par stoljeca unazad... judaizam bi mozda iscezao i bio samo neka cudna sekta da se nije transformisao, pod jakim uticajem tvoraca savremenog Izraela, pa danas imamo taj tzv. 'umjereni' judaizam, te one tzv. 'ortodoksne' Jevreje....
Hriscanstvo je opstalo zahvaljujuci svojoj prilagodljivosti i promjenama... pogledajmo samo tu mirijadu hriscanskih sekti i ucenja, i denominacija itd. Zamisli da se hriscanstvo nije mijenjalo od Srednjeg vijeka! Zaboga, pa mozda bi sad imali hriscanske pilote koji se u ime Isusa zabijaju u nebodere!
Moja teza, koja je samo teza, jeste da se islam nije razvijao podjednakom brzinom, i da su islamske kulture znacajno zaostale u ekonomskom i drustvenom i politickom razvoju u odnosu na ostatak svijeta... kako se ta razlika produbljivala, a ona sigurno nije samo prirodno vec u pojedinim epohama i vjestacki generisana, to je generiralo sve veci revolt, frustraciju i na kraju terorizam u tim zabacenim, i uistinu nazadnim savremenim drzavama...
Taj revolt i frustracija imaju svoju odredjenu hranu u stihovima Kurana jer Kuran obiluje vrlo netolerantnim pa cak i nasilnim stihovima... mene obicno fasciniraju zene muslimanke, jer nema religije koju ja znam a da je gora prema zeni nego islam. Kuran, kao doslovna rijec Bozija, doslovno daje upute na koji nacin smijes tuci zenu, i tretira zenu kao obicno materijalno vlasnistvo... Uvijek mi je bilo cudno kako zena koja to cita moze prihvatiti takvu religiju? Ali, o tom potom, mozda odlucim ici detaljnije u to drugom zgodom...
Takodje, Kuran nije samo rijec Bozija. To je i Ustav. Ustav islamske drzave, odnosno Bozije drzave. To se zove teokratija. Kao takva, taj sistem, i zakon na kojem je zasnovan, serijat, jednostavno nisu bas kompatibilni sa vladajucom drustveno-politickom paradigmom... to je naravno paradigma diktirana sa Zapada, i iz USA itd. Nije to losa paradigma, ali i mene nervira kad je svima pokusavaju nametnuti kao univerzalni lijek za sve, bez dubljeg uvazavanja lokalnih kulturnih specificnosti, te ja jos uvijek naivno gledam u pravcu slavenskih drzava pitajuci se da li ce Slaveni ikada iskoristiti dio svoje duhovnosti i tradicije da i oni kazu koju rijec na tom globalnom forumu, ili ce sebi dopustiti da ih hipnotisu nekakvim EU-ovima i NATO-ima i slicnim inim sarelazama za potencijalne izvoznike jeftinih sirovina i jeftine radne snage... No, i o tome o tom potom.
Znaci, Kuran je a priori u sukobu sa aktuelnim dominantnim drustvenim poretkom. To mozda ne bi bio problem, da islam nije jedna univerzalisticka, mesijanska religija koja ima za cilj izbaviti cijeli svijet iz mraka nevjerstva i neistine... Npr. ja nisam nikad nigdje procitao da je u nekom univerzitetu ili negdje u EVropi izbio skandal oko gradnje budistickog hrama, ili da se neki budista zalio da je diskriminiran jer ne moze da nosi svoju odoru boje safrana... ali sa muslimanima je to stalno slucaj. Da li je neko cuo da je Dalaj Lama protestirao a budisti razbijali izloge zato jer je npr. u robnoj kuci Harrods izlozen kip BUde na neprilican nacin? Ali kada neko pomene samo ime "Muhamed" na nacin koji se njima ne svidja, nastanu problemi...
To sve otkriva jednu drustvenu i politicku paradigmu tako tijesno ukomponovanu sa islamom i Kuranom da je zito od kukolja potrebno odvajati hirurskim nozem...
Sufi tradicija je lijepa i treba je proucavati. Ali sufi nije neizostavno i islam, iako moze biti. Ali ne mora.
Ali islam bez sufija: to je obicna politicka partija. Islam je politicka partija.
Ponekad sumnjam da je to bio od svog samog pocetka...
Uglavnom, kompleksna tema... vrlo kompleksna.
Trebaklo bi cuti nekog sljedbenika islama koji je i sufi, sta on misli o tome... mozda zamolim ovog svog druga nesto da napise, pa posaljem Gwyu ili Felis ili Rui za sajt koji je u pripremi... to bi bilo svjedocanstvo sufi praktikanta iz prve ruke.
Cujemo se... Esselamu Alleikum :P
Every man and every woman is a star.
Ramok
Član foruma

@Potnia

Pa eto samo izbegavaš odgovor, a ja ne kažem da je meni tamo sve ružno, ako bi ga podelili sigurno ima i lepih delova. Pa hajde slobodno navedi šta je tebi lepo da vidim možda je i meni. :) Taj jedan stih je deo Kurana i predstavlja ga u celini, to nije zbirka pesama ili bajki, pa da ti se jedna ne sviđa, a drugu gotiviš. Kuran kao i svako delo nosi neku poruku koja je sastavljen od svih stihova, ako je ta poruka da ubijemo nekog naravno da mi se to ne dopada, to nije predrasuda veruj mi. To je kao kada bi oprostili čoveku koji je ubio nekog zato što je ranije finansirao izgradnju sirotišta, pa baš me briga što je finansirao on je ubio nekog. A ne poznavanje istorije jeste moj nedostatak, znaš niko nije savršen, ne poznavanje istorije ima jako malo veze sa tim da li će se ona ponoviti i desiti nešto strašno, sa tim ima veze kakav je čovek i da li ima razuma, a ne to. Šta više, kladim se da bi sada bilo svima iz bivše Jugoslavije bolje da u stvari ne znaju šta se sve događalo, da ne znaju tu istoriju, ne bi bilo toliko nacionalizma i mržnje među Hrvatima, Srbima i još raznim kombinacijama.

A za ono što sam ti rekao da živiš u prošlosti shvatam da nije bilo na mestu, shvatio sam maltene odmah samo nisam hteo da brišem i editujem, jer kao i u razgovoru ne mogu se neke reči povući, a bolje je i da ostanu, pa razgovor teče dalje kako teče, meni više odgovara da ti se evo sada iskreno izvinim, jer je to bilo vrlo budalasto od mene da kažem. E pa zaista izvini, i znaj da i mi muškarci nekada imamo naš PMS :D :cvet:
Tau Elohael
Član foruma

Ramok wrote:meni više odgovara da ti se evo sada iskreno izvinim, jer je to bilo vrlo budalasto od mene da kažem. E pa zaista izvini, i znaj da i mi muškarci nekada imamo naš PMS :D :cvet:

Ramok majstore! "My first day as a woman, and it's already that day in a month" (Headwig)
Ako ti Potnia ne oprosti nakon ovako cestitog priznanja, e onda ne znam ko bi!
Znas, i ja cesto imam taj PMS sindrom pa te shvatam dobro 8) Eh sta sam ja svasta ispisao ovako... :lol:
Every man and every woman is a star.
Gwydion
Član foruma

Tau Elohael wrote:Cini se da je najzanimljiviji period persijska misticna literatura iz 13. stoljeca, pogledati npr. Sejh Sadija i njegov "Ruzicnjak" (1989. kod nas objavljen kao "Djulistan"), pa Rumija i "Mesneviju", pa Hafiza Sirazija i "Diwan"... zanimljiv je i Bosanac Sejh Fevzija Mostarac koji je po uzoru na "Ruzicnjak" napisao u 18. stoljecu svoj misticni sufijski tekst "Bulbulistan" koji bi mi slobodno mogli prevesti kao "Slavujev venac" :D Arthure, sta mislis ima li Cupavi jedan primjerak knjige kod sebe :lol:

Ja bih sada voleo samo da skrenem pažnju svima na sveže izdanje Rumija, knjiga e zove Jedino sve, a pesme je preveo moj drugar, inače jogin, Saša Đusić. Zapravo, ja ne mogu nikad da tumačim prevod pesama i jer to moraju biti prepevi. Tako nisam siguran da mogu da tumačim ni ovo izdanje koliko je dobar prepev, ali evo danas mi je bio onako ne baš najbolji dan i ja sam onda večeras čitao Rumijeve pesme i osećao sam se dobro. Knjiga je tehnički jako lepo urađena, a izdavanje je pomogla finansijski iranska ambasada i ja bih tu knjigu preporučio svakome ko voli lepe i duhovne stvari.
Što se tiče sufija, ne znam koliko je to poznato ali po onome što ja znam, ako je to istina, njima ime potiče od Sofija i metafizički. a možda i direktno istorijski, imaju veze sa starim gnosticima. Zapravo, oni i jesu neka vrsta islamskih gnostika i nisu uvek baš u najvećoj ljubavi sa institucionalnim Islamom, čak kod njih možemo, u nekim grupama, naći i neke oblike antinomijanizma.
Konačno, vredi obratiti pažnju i na Guenonovu konverziju u Islam što je jedan zanimljiva priča.

PS,

Vredi pročitati prelepo urađeno izdanje Historije islamske filozofije, M.M. Šarifa izašlo u dva toma u Zagrebu 1990.
U svim prodavnicama okultnih drangulija

Zlatna Zora pobediti mora! Najnoviji guslarski epski opus u desetercu o herojskim podvizima Hierusa Gwydiona, ukljucujuci i hitove poput Drma mi se na nemisu cvece, Hiereus Gwydion suta glupavoga lajavog krelca u dupe, Hiereus Gwydion pobedjuje bandu nimfomanki, Das ist Hiereus Gwydion, Hiereus Gwydion ore autostrade uma, Hiereus Gwydion i Vila Zlatnozorka ... Potrazite u svim prodavnicama okultnih drangulija jos danas. Cijena prava sitnica!
Netzach
Član foruma

Ramok wrote:@Potnia

Pa eto samo izbegavaš odgovor, a ja ne kažem da je meni tamo sve ružno, ako bi ga podelili sigurno ima i lepih delova. Pa hajde slobodno navedi šta je tebi lepo da vidim možda je i meni. :) Taj jedan stih je deo Kurana i predstavlja ga u celini, to nije zbirka pesama ili bajki, pa da ti se jedna ne sviđa, a drugu gotiviš. Kuran kao i svako delo nosi neku poruku koja je sastavljen od svih stihova, ako je ta poruka da ubijemo nekog naravno da mi se to ne dopada, to nije predrasuda veruj mi. To je kao kada bi oprostili čoveku koji je ubio nekog zato što je ranije finansirao izgradnju sirotišta, pa baš me briga što je finansirao on je ubio nekog.

Ne razumemo se (odnosno, ochigledno se ni ti ni ja ne izrazavamo dovoljno precizno, odnosno imamo drugachiji modus razmishljanja, a samim tim i shvatanja stvari koje se "podrazumevaju", pa zato dolazimo u nesuglasice). Dakle, moja poenta je bila da ako je prvi stih u knjizi takav da propagira krvoprolice, ne znachi da ce i ostali biti takvi, odnosno da u celoj knjizi nema bash nishta shto vredi. Upravo zato sam govorila da se treba promeniti pristup: prochitati sve i onda odvojiti da li ti se neshto svidja (ako tako necheg ima). I na osnovu toga graditi dalja shvatanja. Primer, kada sam prvi put u ruke uzela knjigu "Lolita" od Vladimira Nabokova, josh na prvih par strana, kada sam shvatila da je knjiga ispovest jednog pedofila, bacila sam knjigu i nisam htela dalje da je chitam. A onda sam pomislila: "chekaj, mozda nadjem i neku pametnu misao u toj knjizi, iako mi je sama tema vishe nego ogavna". Iako puna sumnje i neverice, prochitala sam je do kraja. I mogu ti reci da je ta knjiga jedno od najvecih umetnichkih dela u modernoj knjizevnosti. Nadam se da se sad shvatamo :)

Ramok wrote:A ne poznavanje istorije jeste moj nedostatak, znaš niko nije savršen, ne poznavanje istorije ima jako malo veze sa tim da li će se ona ponoviti i desiti nešto strašno, sa tim ima veze kakav je čovek i da li ima razuma, a ne to. Šta više, kladim se da bi sada bilo svima iz bivše Jugoslavije bolje da u stvari ne znaju šta se sve događalo, da ne znaju tu istoriju, ne bi bilo toliko nacionalizma i mržnje među Hrvatima, Srbima i još raznim kombinacijama.

Veruj mi, ima veze i to velike. I upravo zbog nepoznavanja istorije se desilo sve to shto se desilo (dodaj tu i politichke interese, naravno). Razum i nacionalizam, dakako igraju tu veliku ulogu, ali to je vec druga dimenzija svega, jer dok je sveta i veka bice nerazumnih i shovinista... Bar oni koji pretenduju da to nisu bi trebali da se potrude da ovi prvi ne budu u vecini...

Ramok wrote:A za ono što sam ti rekao da živiš u prošlosti shvatam da nije bilo na mestu, shvatio sam maltene odmah samo nisam hteo da brišem i editujem, jer kao i u razgovoru ne mogu se neke reči povući, a bolje je i da ostanu, pa razgovor teče dalje kako teče, meni više odgovara da ti se evo sada iskreno izvinim, jer je to bilo vrlo budalasto od mene da kažem. E pa zaista izvini, i znaj da i mi muškarci nekada imamo naš PMS :D :cvet:

Izvinjenje prihvaceno. Ja se izvinjavam ako si se nashao uvredjenim zbog nekih mojih rechi. :cvet: A shto se PMS-a tiche, pa da ti kazem iskreno, ja smatram da ste vi mushkarci konstantno u PMS-u, dok nama zenama PMS dolazi i odlazi periodichno, tako da smo mi u maloj prednosti :P
u ime svog postojanja
."
-F. Herbert
Post Reply