Divinacija Runama

Nekadašnja centralna sekcija sajta Haotika. Ovde možete postavljati pitanja u vezi sa kursem, operativnim terminima, popričati sa 'diplomcima' o savetima, utiscima, saradnji i grupnim radovima. Informacije o novim kursevima.
Post Reply
User avatar
Dying_Bride
Član foruma
Posts: 31
Joined: Sat Nov 05, 2005 22:00
Has thanked: 0
Been thanked: 0

BY ELF

Divinacija Runama

Divinacija runama nije “gatanje sudbine”.Rune rade duboko sa podsvescu.Vrecica za rune sa runama predstavlja ceo univerzum.Kada neko postavi pitanje ,njegova citava svest I podsvest je fokusirana prema tom pitanju,tako da rune koje su izabrane nisu slucajne,vec izbor nase podsvesti.

Rune se zasnivaju na staroj psihologiji.Cak I u doba Vikinga postojalo je savrseno razumevanje ljudske psihe.Prepoznavali su svrhu I efekte I unutrasnju povezanost svih stvari.Oni su takodje imali I drugaciji koncept shvatanja sudbine od danas.Sudbina je znacila buducnost neke osobe stvorena ranijim postupcima te osobe.Sve je zamisljeno kao mreza,paukova mreza.Simbologija je odlicna:Kada pauk stane na jednu od niti svoje mreze vibracija se odrazava na celu mrezu I ono sto se na njoj nalazi ,kao sto se nasi postupci manifestuju na svet u kome zivimo I ljude oko nas,kao sto I postupci drugih ljudi menjaju nas zivot.

Kada neko radi citanje Runa,obicno se koncentriese na odredjenu temu I ispituje proslost,sadasnjost I “buducnost” ili sta ce biti ako nastavi da prati put na kome se trenutno nalazi.Buducnost je uvek promenljiva.Citanje runa se radi postepeno,ne kao gatanje.Onaj ko cita ima priliku da sagleda sta se desavalo u proslosti(u zavisnosti od pitanja),sta se desava sada i u kojem pravcu se ta osoba krece.

Divinacija Runama

Nadji odgovarajuce mesto za citanje.Ne smes da budes uznemiravana.Probaj da sedis okrenuta Jugu ako je moguce,jer to je pravac Bogova Norske mitologije.Postavi malu belu tkaninu na povrsinu ispred sebe.Neka ti ta tkanina od sada uvek sluzi za runska citanja.Ova tkanina stiti rune od ostecenja I postavlja granice za citanje.Oprezno formiraj pitanje u umu.Ne zuri radeci ovo,jer jako je vazno da ne promenis pitanje tokom citanja.Kada imas pitanje cvrsto formirano u glavi pocni da nezno mesas rune u svojoj vrecici.Nastavi da ih mesas dok ne osetis da je vreme da prestanes I kreni da izvlacis plocice sa runama(Rune se obicno crtaju na malim drvenim plocicama ili kamenju)Jako je vazno da sve plocice budu iste velicine tako da nemozes da prepoznas koja je koja runa.Nastavi da mesas I izvlacis onoliko runa koliko je potrebno za otvaranje koje koristis.Zapamti redosled kojim su rune izvlacene I postavljaj ih na pravo mesto odredjeno otvaranjem.

Svaka runa ima puno znacenja,a na citaocu je da odluci koje od ovih znacenja je odgovarajuce za postavljeno pitanje.Ipak,nemoj da smisljas svoje znacenje za rune,vec se drzi onih tradicionalnih.

Neki nacini gatanja

Norn otvaranje

Norne su Norske boginje Sudbine.Urdth je boginja proslosti,Verdhandi sadasnjosti,a Skuld buducnosti.
Norn otvaranje je veoma jednostavno .Sadrzi 3 rune,koje se izvlace jedna po jedna I postavljaju u red,Ako ispadnu okrenute naopako okrenite ih u smeru kao kada okrecete stranicu knjige .Prva runa predstavlja proslost,druga sadasnjost a treca sugestira Buducnost,ono sto ce se verovatno desiti ako se nastavi kretanje tim putem.

U divinaciji runama mogu se koristiti I otvaranja koja se koriste u tarotu.
Tabelu runa i njihovo znacenje postavljam uskoro!


By SaintDelicious

Asocijacije Runa:

(uzmite u obzir da su ovo samo najcesce interpretacije; dublji rad sa Runama ce vas neizbezno dovesti do tumacenja koja mogu biti skroz nestandardna, i koja ce imati smisla samo za vas)

Fehu - materijalni prosperitet, novac, bogatstvo, opsesija materijalnim i fizickim stvarima, hrana, zivotne neophodnosti, samopouzdanje, stabilnost, kuca,
porodica, zivot, materijalnost.

Uruz - Inicijacija, izvodjenje prvog koraka u nekom planu, napustanje doma, radikalno nova ideja, postavljanje pitanja, razbijanje kaveza, zasluzeni ponos, primalna snaga, lov, divljina, nezavisnost, strast

Thurisaz - problem, paradoks, prepreka, opsesija, granica, protivnik, test, ispit.

Ansuz - vodja, vladar, predvodnik, pravda, saman, mudra odluka, Odin, siri pogled na svet, naredjenje, odgovor, dostojanstvo, vlast, moc.

Raido - potraga, putovanje, progres, zivotne lekcije, hodocasce, staza, Tao, zivotni put, potraga za "svojim mestom" u svetu.

Kenaz - (akademsko) znanje, potraga za znanjem, ucenje, inspiracija, bljesak saznanja, istrazivanje, nauka, nova ideja, kreativnost. U pojedinim, veoma
retkim, kontekstima: groznica, bolest.

Gebo - poklon, davanje, cast, zakletva, obecanje, obaveza, jako prijateljstvo, brak, seks.

Wunjo - uspeh, slava, priznanje, nagrada, zadovoljstvo, postignuce ciljeva, radost.

Hagalaz - iznenadna nesreca, unistenje, razaranje, iskusenje, test, zivotna lekcija, iznenadna i drasticna promena.

Nauthiz - potreba, neophodnost, opresivna zelja, odgovornost, duznost, nezaobilazna akcija ili desavanje.

Isa - neaktivnost, blokada, stagnacija, rigidnost, zadrtost, ukocenost, nepostojanje promene, potencijal, usporenje.

Jera - ciklus, promena, pokret, nezaobilazni razvoj situacije, tok Univerzuma, produktivnost, nagrada, "zetva onoga sto je posejano" bilo to dobro ili lose.

Ehwaz - smrt, transformacija, trenutak promene, preporod u novom obliku, prelomna situacija.

Peord - rodjenje, sreca (ne u smislu srece u zivotu, vec u smislu srece prilikom dogadjanja, srece sa sansama), nastanak, izbor, raskrsce, sudbina, razvoj, tajna, cudo.

Algiz - zastita, odbrana, podrska, pomoc.

Sowulo - moc, sila, snaga, energija, tok, vatra, kanalisanje moci, tok promene, snaga, sreca, uspeh, blagoslov. Neki sistemi asociraju Runu Wunjo sa
"radost" dok znacenje "pobede" daju Runi Sowulo.

Tyr - disciplina, samozrtvovanje, Put Ratnika, borba, hrabrost, cast, postenje, neophodna i nezaobilazna akcija, otvorenost, zakon.

Berkana - plodnost, zdravlje, rasciscenje, cistoca, jasnoca, svezina, lepota.

Eihwaz - jedinstvo, unija, spajanje, veza, brak, vencanje, celina.

Mannaz - covek, covecanstvo, drustvo, prijatelji, rodjacke veze, drustveni uticaji, konformizam

Lagu - voda, okean, more, jezero, tama, mrak, dubina, podsvest, misterija, sakriveno, tajna, inituicija

Ing - gospodar, prosvetljen covek, prosvetljenje, shvatanje mesta, zemlja, povezanost sa zemljom, neko ili nesto sto upravlja odredjenom situacijom

Dagaz - celina, dovrsenost, zaokruzenost, potpunost, postignuce, zavrsetak (u smislu kompletiranja, ne u smislu prekida), uspeh

Othila - kontekst situacije, sira slika, tok razvoja, inercija ili pravac kretanja, socijalna pravila i ogranicenja, pripadanje nekom pozivu ili pravcu, grupa, domovina, nacija, moral, licnost u najsirem znacenju reci


BY PETAR
Hajde malo i ja da se nadovezem.

Rune se tradicionalno prave od drveta koje radja voce ali bitnije je koristiti neko odredjeno drvo za koje vi sami imate neku povezanost. U mom slucaju je to bio jedan stari hrast kojeg od detinjstva ponekad posetim na kalemegdanu. Potrebno je zamoliti drvo da vam ustupi jednu svoju granu u svrhu pravljenja runa i kad osetite da vam je dozvoljeno da odrezete deo, onda to i uradite. Pozeljno je prineti neku zrtvu drvetu u ovu svrhu, to moze biti malo mleka, malo duvana ili cak par kapi sopstvene krvi. Nakon toga izrezete granu na kolutice od kojih mozete praviti rune ili ih mozete cak iseci na kvadratne plocice ako vam se tako vise svidja. Postoje dva sistema za proces kreiranja runa nakon toga. Za 24 dana ili za 24 sata. Ako ih radite 24 dana, onda je potrebno vizuelizacijom stvoriti sliku rune u glavi i imati na umu ono sto ona predstavlja. Uz izgovaranje slova koje ta odredjena runa predstavlja vi onda gravirate njen oblik na drvenu plocicu. Nakon toga ugravirani deo rune se farba i verujte mi ma koliko cudno zvucalo ipak runu treba farbati sopstvenom krvlju. Na taj nacin vasa povezanost sa runama ostaje maximalna a i zrtva koju prinosite runama je u tom slucaju najveca.Vasa krv takodje asocira na rane samog Odina u trenutku njegovog dobijanja runa.Svaki dan radite po jednu runu i tako 24 dana.
Sto se tice kreacije od 24 sata, analogija je ista samo se vise bazira na sopstvenoj zrtvi kako bi proces kreacije bio blizi Odinovom iskustvu. Ne jedete nista 24 sata, ne spavate i potpuno ste posveceni kreaciji runa i to svakoj na po jedan sat. Ovo je veoma tezak proces i ne preporucujem ga svakome jer zahteva ogromnu izdrzljivost i kontrolisanu koncentraciju citavih 24 sata.
Moj savet je da ipak pravite rune polako, pa kad ih zavrsite bicete zadovoljni. Poenta je da budete povezani sa njima sto je moguce vise, a ne da ih zbrzate kako bi zavrsili proces sto pre. I sami znate da najkvalitetniji talismani iziskuju uvek puno vremena, truda i posvecenosti.....ovde je isti slucaj.
Mnogi savetuju da zene koriste menstrualnu krv pri farbanju runa kako bi izbegli nepotrebno nasilno pustanje krvi. Ja se sa ovim ne slazem jer mislim da sopstvena zrtva ne moze biti prineta sa necim sto je u svojoj osnovi vec odbaceno od tela.
Nemojte da vas uplasim sa krvlju i zrtvovanjem, mozete ih farbati i sa vodenim i biljnim bojama naravno, ali ako i sami razmislite videcete da sitno bockanje u prst i nije toliko strasno, a neuporedivo vise znaci za rune nego vestacka boja....tako ih ozivljavate.

Bio bih vam zahvalan ako bi neko od vas bio u mogucnosti da mi pomogne savetom koji mi je prekopotreban.
Naime, pre svega me interesuje koji je vas stav prema runama koje "izadju" obrnuto?
Dali ih uzimate u obzir kao negativno znacenje vec postojece rune ili je tumacite po njenom inicijalnom znacenju?
Pri jednom otvaranju koje mi je izuzetno bitno, kao kljucna runa mi je "izasao" obrnuti Tiwaz, pa me zanima koja su vas tumacenja u ovakvom slucaju. Naravno da treba obratiti paznju na okolne rune i na taj nacin modifikovati interpretaciju, ali mene zanima licni stav nekoga od vas.
Recimo da se (u ovom slucaju Tiwaz), koji direktno predstavlja karakteristike Tyr-a i to oslanjajuci se na deo gde on zrtvuje svoju desnu saku zarad ostalih, "izadje" obrnuto. Znaci li to da je interpretacija u potpunosti suprotna originalnom znacenju ili u nekoj meri ipak oslanja smisao na originalno znacenje?

Evo samo jednog od objasnjenja na koje sam naleteo, ali bih bio zahvalan da cujem jos neko od vas:

"If Tiwaz happens to be drawn reversed, the person
asking the question is advised to be restrained
in relations with the one he/she cares about, as
this partner person is unreliable, one of those
who leave their partners very easily. If you are
careful enough and bear this in mind all the time,
you will be prepared for such an unwished situation,
without exposing yourself to unnecessary blows and
injuries.
If the question is asked by a man, the meaning
may be that such will experience some disappointment,
as a friend of his is going to interfere his love
affair."

Unapred hvala...


DYING BRIDE
Evo da se prikljucim i ja posto su rune moja " specijalnost "

Ja cu da nabrojim par nacina za divinaciju koje koristim.

1.Divinacija jednom runom
Ova metoda se koristi pri trazenju kratkih i preciznih odgovara na jasno postavljena pitanja.Cesce se koristi kao subjekat pri meditaciji.
Izvodjenje:
Koncentrisite se na odredjeno pitanje.Izvucite jednu runu iz spila i pogledajte je.Odgovor koji dobijate na ovaj nacin je uglavnom da ili ne.Veoma retko se desi da vam runa da neko objasnjenje.Ukoliko runa koju ste izvukli nema nikakve veze sa vasim pitanjem postavite neko drugo ili sacekajte neko vreme.

2.The norns ( divinacija sa 3 rune)
Ova metoda je korisna pri davanju resenja na odredjene probleme i dobijanju uvida u blizu buducnost.Kolicina informacija koju dobijete zavisi od vremena koji provedete proucavajuci rune i kolicine znanja koje posedujete o njihovim znacenjima.Norne su bile boginje sudbine,Urdh – boginja proslosti,Verdhandi – boginja sadaasnjosti,i Skuld – boginja onoga sto tek dolazi.
Izvodjenje:
Izvucite jednu runu i polozite je sa licem nagore.Ova runa predstavlja prvu Nornu – tj dogadjaje iz proslosti koji su znatno uticali na vas zivot .
Izvucite drugu runu i polozite je kraj prve.Druga Norna tj runa predstavlja vase trenutno stanje,govori vam o izborima koje morate doneti.
Treca Norna,koju polazete pored prethodne dve,je najkompleksnija za shvatiti.U nekim slucajevima ona predstavlja zacrtanu covekovu sudbinu a ponekad opet samo trenutno resenje vase situacije.Da bi ste odredili sta ona znaci za vas moracete da se vodite iskljucivo instinktima.

3.Rimski metod divinacije.
Ovaj metod veoma je slican prethodnom(divinaciji sa tri rune) sa par malih izmena.
Rune moraju obavezno biti napravljene od drveta neke plodne vocke.Takodje za svaku divinaciju morate imati nove rune.
Izvodjenje:
Prostrite belu plahtu na pod.Rune uzmite u ruke i zatim ih razbacajte po plahti.Na taj nacin budite boga Odina.Bez gledanja izaberite tri rune.Postupak koji sledi jednak je vec gore opisanom.

4.Divinacija sa 9 runa.
Najkompleksniji i najzahtevniji vid divinacije.Daje vam precizan uvid u vase trenutno stanje,u psihu i mogucnosti .Pokazuje vam stazu kojom cete hoditi u buducnosti.
Pre nego sto krenemo sa ovim ritualom,treba reci da nije obavezno da ga izvodite sa samo sa brojem 9.Mozete ga izvoditi sa bilo kojim vecim brojem koji vas privlaci.Ali imajte u vidu da je 9 magicni broj u mitologiji Norna
Izvodjenje:
Izaberite 9 runa i drzite ih neko vreme u rukama( koncentrisite se na pitanje ukoliko ga imate).Zatim ih razbacajte po podlozi.Citanje runa krece od one koja se prva okrenula licem nagore.Prva runa oznacava vase trenutno stanje i okolnosti koje su dovele do istog.
Rune koje leze u centru ili blizu njega ,su najvaznije dok su one pri ivici samo prolazni faktori.
Rune koje se doticu ili padnu jedna preko druge predstavljaju cesto jedno,ili ako ne onda su usko povezane i nadopunjuju se.
Rune koje su pale sa licem nadole imaju obrnuto znacenje.(ali njih ne okrecite i ne gledajte sta predstavljaju..ne josh)
Rune koje naprimer nisu pale u granicama vase “ radne” povrsine imaju vise znacenjja.
Neki ljudi ih smatraju extremno vaznim dok ih neki ignorisu.Od vase intuicije zavisi hocete li ih proucavati.
Nakon sto ste pogledali i zapamtili rune koje su pale licem nagore,okrenite ih.Zatim bez ikakvog menjanja rasporeda,okrenite licem nagore one koje su do tada lezale licem nadole.One predstavljaju vasu buducnost.Daju vam uvid u mogucnosti koje ce vam biti ponudjene.


5.Divinacija na tlu.
Ovog puta ritual se izvodi sa stapicima na kojima su ucrtane rune.Potrebna su 24 stapica.Jednostavno ih izmesajte i bacite u vazduh da se sami razbacaju po zemlji.Citanje se vrsi iz polozaja u kojem se nadju.
Npr ako se dodiruju,onda se njihova znacenjna nadopunjuju.
Ako se dva stapica ukrste onda se znacenja sukobljavaju.
Ova metoda zavisi mnogo od vase maste i izboraDivinacija sa 5 runa.
Izaberite 5 runa iz seta,nasumicno I poredjajte ih po podlozi u ovom obliku.Okrenite ih licem nadole.

3
2 1 5
4
***Napomena.....runa Br 1 treba da bude u sredini,Runa 2 sa leve strane.Nesto me slicica zeza....*********
3 horizontalne rune predstavljaju proslost,sadasnjost I buducnost.Okretanje rune krenite od broja 1.Ona ce vam prikazati vas problem u pravom svetlu.Cesto ukazuje I na stanje vaseg uma.Divinacija runama ne moze se izvoditi dok ne ocistite um od negativnih misli (zato je pre svakog rituala dobro meditirati,ali nije obavezno).Ukoliko vam runa ne odgovori na pitanje to samo znaci da treba prvo da se ocistite negativne energije.
Zatim okrenite runu 2.Ona predstavlja proslost,ide u koren vaseg problema I objasnjava uzroke.
Zatim okrenite runu 3.Ta runa se naziva I runa pomoci.Ona vam pokazuje stazu spasenja.Ukoliko se ona ne poklapa sa pitanjem,ukazuje na los uticaj okoline na vas.Na lose savete ili lazne prijatelje koji vas okruzuju.
Runa 4 odlucuje koji aspekti vaseg problema mogu biti promenjeni I prihvaceni a koji ne.
Runa 5 je rezultujuca runa.Ona daje uvid u konacno razresenje problema.Ima moc gledanja 3 meseca unapred.


DYING BRIDE

elf wrote:
Petar:

Mnogi savetuju da zene koriste menstrualnu krv pri farbanju runa kako bi izbegli nepotrebno nasilno pustanje krvi. Ja se sa ovim ne slazem jer mislim da sopstvena zrtva ne moze biti prineta sa necim sto je u svojoj osnovi vec odbaceno od tela.
Nemojte da vas uplasim sa krvlju i zrtvovanjem, mozete ih farbati i sa vodenim i biljnim bojama naravno, ali ako i sami razmislite videcete da sitno bockanje u prst i nije toliko strasno, a neuporedivo vise znaci za rune nego vestacka boja....tako ih ozivljavate.

Bio bih vam zahvalan ako bi neko od vas bio u mogucnosti da mi pomogne savetom koji mi je prekopotreban.
Naime, pre svega me interesuje koji je vas stav prema runama koje "izadju" obrnuto?
Dali ih uzimate u obzir kao negativno znacenje vec postojece rune ili je tumacite po njenom inicijalnom znacenju?
Pri jednom otvaranju koje mi je izuzetno bitno, kao kljucna runa mi je "izasao" obrnuti Tiwaz, pa me zanima koja su vas tumacenja u ovakvom slucaju. Naravno da treba obratiti paznju na okolne rune i na taj nacin modifikovati interpretaciju, ali mene zanima licni stav nekoga od vas.
Recimo da se (u ovom slucaju Tiwaz), koji direktno predstavlja karakteristike Tyr-a i to oslanjajuci se na deo gde on zrtvuje svoju desnu saku zarad ostalih, "izadje" obrnuto. Znaci li to da je interpretacija u potpunosti suprotna originalnom znacenju ili u nekoj meri ipak oslanja smisao na originalno znacenje?

Evo samo jednog od objasnjenja na koje sam naleteo, ali bih bio zahvalan da cujem jos neko od vas:

"If Tiwaz happens to be drawn reversed, the person
asking the question is advised to be restrained
in relations with the one he/she cares about, as
this partner person is unreliable, one of those
who leave their partners very easily. If you are
careful enough and bear this in mind all the time,
you will be prepared for such an unwished situation,
without exposing yourself to unnecessary blows and
injuries.
If the question is asked by a man, the meaning
may be that such will experience some disappointment,
as a friend of his is going to interfere his love
affair."

Unapred hvala...
Sto se tice menstrualne krvi,moze da se koristi,kao uglavnom i sve telesne tecnosti.Dozvoljene su i pljuvacka,znoj,sperma mada opet ja ipak smatram da je krv najcistija.
Ja sam mesala svoju krv sa crvenom bojom pa sam na taj nacin obojila svoje.

A sto se tice obrnute rune,ja je tretiram kao negativno znacenje

BY BRUXA
Kakva bre krv?Batalite te novoeonske, kvazicrnomagijske price;Rune se UREZUJU u drvo hrasta, i to iskljucivo komade koji su iseceni od otpalih grana, nikako secenjem zivih sa zivog drveta;nikakvo bojenje Runa nije potrebno.Jedino sto je potrebno jeste rad sa Runama koje ste napravili, nista drugo.


BY HIGHMAGIC ICXC
BRAVO elf, BRAVO Wiyan_Wakan
Image

Image

Image

BY BLACK- SHEEP
nox wrote:
Kakva bre krv?Batalite te novoeonske, kvazicrnomagijske price;Rune se UREZUJU u drvo hrasta, i to iskljucivo komade koji su iseceni od otpalih grana, nikako secenjem zivih sa zivog drveta;nikakvo bojenje Runa nije potrebno.Jedino sto je potrebno jeste rad sa Runama koje ste napravili, nista drugo.


Ne mozhe se tek tako uzeti neshto i hajde da gatamo (: Tj. ta technost (ljudi, koristite pljuvachku molim vas... sve ostalo je ~previshe bolesno) sadrzhi deo ~tebe i energije. Tako kao da oznachavash te rune da su tvoje... Vezujesh ih za sebe... Mada opet, mozhe se koristiti i jednostavna meditacija...
Stvar izbora.

DYING BRIDE
I opet malo ja

Odinova divinacija sa 9 runa

U prici Hávamál Odin visi na drvetu (najverovatnije Yggdrasil-u), 9 dana i notji. Prvih 6 predstavlja samog Odina a poslednja 3 njegovo koplje, Gungnir. Iz tog razloga raspored runa izgledace ovako


4
2 6 9
3 8
1 5 7Rune 1 i 5 predstavljaju Odinove noge.2 i 6 ruke. 3 telo i 4 glavu. Koplje cine rune 9,8,7.

1 i 2 predstavljaju aspekte iz proslosti koji su uticali na aktuelni problem
Runa 1 sakrivene uticaje a 2 vash stav ka tim proslim dogadjajima.

Rune 3 i 4 predstavljaju trenutno vladajuce sile.
3 predstavlja skrivene sila a 4 vash stav prema njima.

Rune 5 i 6 su rune konacnog ostvarenja cilja.
5 je runa skrivenih uticaja , prepreka i odlaganja ostvarenja konacnog cilja a 6 pokazuje vash stav prema konacnom cilju.

I nakraju, Odinovo koplje, predstavlja motji koje imate ili su vam potrebne za resavanje prethodne tri stavke.
Runa 7 se odnosi na rune 1 i 2
Runa 8 na rune 3 i 4
Runa 9 na rune 5 i 6

(ovde ce biti mala izmena ne obracati paznju na post ) :D

BY ANGELIC
Ppl...mozda je ovo gloopo pitanje,...ali shtaa su rune?

BY AIWASS
Angelic wrote:
Ppl...mozda je ovo gloopo pitanje,...ali shtaa su rune?

imash temu na shamanizmu
rune su simboli urezani na pracetu drveta, kamenju ili tako necemu ..

BY SAINT DELICIOUS
Aiwass wrote:
Angelic wrote:
Ppl...mozda je ovo gloopo pitanje,...ali shtaa su rune?

imash temu na shamanizmu
rune su simboli urezani na pracetu drveta, kamenju ili tako necemu ..


Sta rece?! *vadi sataru*
Bog stvori čoveka prema svom liku...Egzibicionista, sad mu vraća sliku!

Bez obzira što ga gledate popreko , predeo nije ružan.....možda je samo vaše oko rđavo

Kome iz lica ne zrači svetlost, taj nikada neće postati zvezda

Već dugo....čak i kada ćuti, život peva u meni nešto lepo. Ne čujem vaš govor, ne treba mi druga pamet, kaže im divlje dete prepušteno sebi
User avatar
Petar
Član foruma
Posts: 19
Joined: Wed May 10, 2006 02:46
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Bas ste me obradovali kad sam video da ste sacuvali moje postove koje sam pisao odavno na proslom forumu.

Bice ovo ponovo divna avantura sa vama ;)


Pozdrav,
Petar
User avatar
ulfinn
Član foruma
Posts: 196
Joined: Sat Apr 29, 2006 19:37
Has thanked: 0
Been thanked: 0

u vezi obrnutih znachenja Runa.....shta ga ja znam , mislim da One nemaju striktno pozitivno i negativno znachenje , te statichne kategorije, ovaj sistem je dinamichki...arhetipski simboli su u stanju potencijalnosti tako da zavisi od tebe da li ce ti ispasti negativan ili pozitivan rezultat..ako shvatish Runu koju si dobio u gatanju i poslushash njen savet mozesh da okrenesh situaciju u svoju korist...naravno, nekad ti se savetuje da 'pregrmish' to negativno shto te cheka...postoje razna tumachenja pozitivnish i negativnih znachenja Runa...recimo ako dobijesh Ansuz kojim vlada Odinn dobicesh tumachenje :komunikacija , savet mudrog choveka etc...negativnim aspektom Ansuza vlada Loki, onda dobijash:laz , obmanu , ogovaranje itd....posmatraj Bozanstva i njihove parove, druga Bozanstva koja su sa njima neraskidivo povezana....ex.Thor i Divovi...i on i oni su vezani za Thurisaz i ja bih to tumachila ovako:pozitivno znachenje :samokontrola nagona(Thor pobedjuje Divove), negativno znachenje:preovladavanje nagona tj. Divova.....ti si onda dobio Tirovu Runu..njegov 'par' je Fenriz, stvorenje haosa..pa ti vidi ha ha ha...ne znam shta vi mislite no ovome , ja tako nekako kontam znachenja Runa....
User avatar
ulfinn
Član foruma
Posts: 196
Joined: Sat Apr 29, 2006 19:37
Has thanked: 0
Been thanked: 0

shto se tiche krvi...to je stvar izbora...Bogovi ce ceniti zrtvu ali dovoljna je i sama intencija...ili , ako godinama radite sa jednim setom Runa , naravno da cete biti poprilichno povezani sa Njima , chak i bez krvi...menstrualna krv je jednako sveta kao i obichna, i ona je forma zrtve ali mislim da ostale telesne technosti nisu bash OK za povezivanje sa Runama ..ipak :'Krv je sok vrlo poseban' kako se kaze u Faustu :D
User avatar
himself
Član foruma
Posts: 148
Joined: Wed Nov 16, 2005 00:20
Has thanked: 0
Been thanked: 0

....posmatraj Bozanstva i njihove parove, druga Bozanstva koja su sa njima neraskidivo povezana....ex.Thor i Divovi...i on i oni su vezani za Thurisaz i ja bih to tumachila ovako:pozitivno znachenje :samokontrola nagona(Thor pobedjuje Divove), negativno znachenje:preovladavanje nagona tj. Divova.....ti si onda dobio Tirovu Runu..njegov 'par' je Fenriz, stvorenje haosa..pa ti vidi ha ha ha...ne znam shta vi mislite no ovome , ja tako nekako kontam znachenja Runa....


Zanimljiv pogled na Rune. Jako je bitno iskustvo i sto vise rada sa Runama, da bi se doslo do nekog solidnog znanja i to samo kroz praksu i kroz poredjenje dobijenih RUNA sa dogadjajima. Treba imati u vidu broj izvucenih Runa (ne vise od tri), kao i njihov raspored, tj. redosled. Npr.Ehwaz nece imati isto znacenje na pocetku i na kraju, pre ce na pocetku predstavljati transvormaciju ili promenu, dok ce na kraju verovatno biti prekid necega. Zavarani licnim ocekivanjima, verovatno cemo mnogo puta da bojimo nasa tumacenja Runa, dok ce nekad da ispadnu kombinacije koje necemo znati kako da protumacimo, pa se cesto moze i desiti da nam dan ili dva kasnije dok radimo nesto deseto sine pravo tumacenje Runa koje smo izvukli. Sve u svemu, dosta intuicije je u opticaju. Jan Fries u "Helrunaru" kaze da treba biti sto opusteniji i shvatiti to ko igru, kao i da je ono sto prvo pomislimo u vezi izvucenih Runa obicno pravo tumacenje.
User avatar
ulfinn
Član foruma
Posts: 196
Joined: Sat Apr 29, 2006 19:37
Has thanked: 0
Been thanked: 0

pa dobro , to je samo jedno od shvatanja znachenja Runa , preko Bozanstava i Njihovih 'parova'....posmatram Rune na razlichite nachine, od ovih slikovitih pa do apstraktnih, bez ikakvih formi , jednostavno kao kvalitete sile...to je naravno teze za shvatanje jer ljudski um voli slichice, posebno antropomorfne :D
User avatar
Petar
Član foruma
Posts: 19
Joined: Wed May 10, 2006 02:46
Has thanked: 0
Been thanked: 0

ulfinn wrote:pa dobro , to je samo jedno od shvatanja znachenja Runa , preko Bozanstava i Njihovih 'parova'....posmatram Rune na razlichite nachine, od ovih slikovitih pa do apstraktnih, bez ikakvih formi , jednostavno kao kvalitete sile...to je naravno teze za shvatanje jer ljudski um voli slichice, posebno antropomorfne :D


Draga Ulfinn,
Morao sam da dodam post ispod tvog, jer si rekla upravo ono sto je i moj stav na ovu temu. Nema lepseg i tacnijeg opisa od Runa kao kvaliteta sile.
Ti i ja se definitivno vidimo uzivo uskoro, da vise popricamo o ovome.

Pozz,
Petar
kalla724
Član foruma
Posts: 25
Joined: Tue Dec 13, 2005 22:51
Has thanked: 0
Been thanked: 0

ulfinn wrote:shto se tiche krvi...to je stvar izbora...Bogovi ce ceniti zrtvu ali dovoljna je i sama intencija...


Ovaj pogled na zrtve Bogovima je potpuno tacan (namera i posvecenost je vaznija od objekta), ali u konkretnom slucaju postoji problem: Rune nisu produkt Bogova. Odin je povezan sa Runama posto je on taj koji je, po legendi, dao Rune svetu.

Ali on te Rune nije izmislio, niti su one njegov produkt. On je morao da da najvecu mogucu zrtvu (sebe sebi - najveci Bog kao zrtva najvecem Bogu; nema vece zrtve, niti je mogao naci bolju "metu" za zrtvu, otud paradoks), da bi dobio Rune.

Rune su aspekt Orloga, vecnog zakona, koji postavlja granice svemu, pa i Bogovima. Zasto Bogovi nemaju moc da podignu ljude iz mrtvih (Baldur bi inace bio besmrtan)? Zasto ne mogu da urade sta god hoce, vec moraju da uce vestine, da nalaze izvore moci, i uopste da rade stvari u okvirima zakona i pravila koje ne mogu da prekrse?

Rune su projekcija osnovnih pravila Orloga u ovaj svet, simboli dubokih zakona koji definisu realnost, i cine je ovakvom kakva je. Ovo se ne sme zaboraviti.

Rezultat je, na zalost, da sa Runama u odredjenom smislu nema mnogo fleksibilnosti: neka pravila su takva kakva su, i to je to. Mada Odinu moze biti jasna vasa namera, i mada je on voljan da pomogne, cak ni on ne moze da promeni znacenje ili pravila povezana sa Runama.

ulfinn wrote:ili , ako godinama radite sa jednim setom Runa , naravno da cete biti poprilichno povezani sa Njima , chak i bez krvi...menstrualna krv je jednako sveta kao i obichna, i ona je forma zrtve ali mislim da ostale telesne technosti nisu bash OK za povezivanje sa Runama ..ipak :'Krv je sok vrlo poseban' kako se kaze u Faustu :D


Iskreno savetujem protiv koriscenja menstrualne krvi sa Runama. Pored uobicajenog problema sa doticnom (u pitanju je "neuspeli zivot"), radi se o potpuno drugacijoj grani severne magije. Runski Skaldr jedna stvar; Seidr, u koga bi se taj simbolizam uklapao, sasvim druga. "Druge telesne tecnosti" su jos gore.

Ideja iza krvi na Runama je ideja zrtve - Odin se povezao sa Runskim Tokom kroz svoju zrtvu, bol i krv. Korisnici Runa u kasnijim vremenima su se kretali istim putem, prosto zato sto je ustanovljeno da on funkcionise. Mnogi ljudi su uspeli da se dosta dobro povezu sa svojim Runama prosto kroz ustaljeni rad, i kroz pravljenje svog sopstvenog seta.

Da li postoji neki treci put, ne znam, ali sam prilicno siguran da je nasumicnim trazenjem lakse naci metod koji nece raditi nego metod koji hoce. Moj savet bi bio drzati se ustaljenih puteva (krv, ili prosto rad), i ne eksperimentisati na tom polju previse. Rune postoje vec hiljadama godina, i do sada su ljudi isprobali masu razlicitih stvari sa njima. Stvari koje su radile su se zadrzale; da je nesto od tih drugih ociglednih stvari uspelo, znalo bi se za to...
User avatar
ulfinn
Član foruma
Posts: 196
Joined: Sat Apr 29, 2006 19:37
Has thanked: 0
Been thanked: 0

svaka chast , sestro....hvala Bogovima da ima ljudi koji su ozbiljno posveceni Runama i koji RAZMISHLJAJU o onome shto su prochitali......naravno , jasno mi je da Odinnn nije ustanovio Rune vec ih pronashao shto josh vishe govori o Njihovoj moci i znachaju , kad su u neku ruku , iznad samog vrhovnog Bozanstva...shto se tiche menstrualne krvi podrzavam to da je koriste ljudi koji su van Odinizma kao i to da koriste boju pomeshanu sa krvlju....Asatru zene , kao i musharci se ne boje krvi i bola he he
:rispekta:
User avatar
himself
Član foruma
Posts: 148
Joined: Wed Nov 16, 2005 00:20
Has thanked: 0
Been thanked: 0

svaka chast , sestro....Iskreno mislim da nije sestra, pre bih rekao da je bata..... ;)
User avatar
ulfinn
Član foruma
Posts: 196
Joined: Sat Apr 29, 2006 19:37
Has thanked: 0
Been thanked: 0

shit, opet mi se ovo deshava...jednom sam na Akademiji rekla osobi "Cao sestro" i ispostavilo se da je to gay tip..eh ta Akademija :lol:
User avatar
Vanadis
Član foruma
Posts: 6
Joined: Tue Oct 15, 2019 19:49
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Vidreo o gatanju Runama (na srpskom), nešto uopšteno i par zanimljivih metoda. Na istom kanalu možete naći instrukcije za rad sa Nordijskom mapom duše, po meni, najboljim sistemom za gatanje:

Post Reply