Scientology i Clearing
Re: Šta je to kliring (clearing)?
Ergo, Michael, pre nego što nastaviš da raspravljaš, molim te, ali stvaaarno, da probaš da nađeš (mislim da je na forumu okačen link) makar prvu knjigu o Dijanetici i pročitaš je. U pitanju je štivo koje će ti zasigurno prijati.
Tau E. Možda ne bi bilo loše da uz početne poruke postaviš i neke uvodne razjašnjavajuće tekstove o temi koji mogu da neupućenima približe stvar i da se tako prenebregnu nepotrebne nesuglasice.
Tau E. Možda ne bi bilo loše da uz početne poruke postaviš i neke uvodne razjašnjavajuće tekstove o temi koji mogu da neupućenima približe stvar i da se tako prenebregnu nepotrebne nesuglasice.
Shine! Shine!
The lights of good works shine!
The watch before the city gates...
- Tau Elohael
- Član foruma
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
ARTHuR wrote:Možda ne bi bilo loše da uz početne poruke postaviš i neke uvodne razjašnjavajuće tekstove o temi koji mogu da neupućenima približe stvar i da se tako prenebregnu nepotrebne nesuglasice.
OK, ne bi to bio problem, ali kako da eventualno razjasnim nejasnoce ako ne znam sta ljudima tacno nije jasno? Prvi tekst kojim sam otvorio temu, i koji sam onomad izlagao na D-ovoj konferenciji o kliringu, napisan je sa namjerom da vecim dijelom bude jasan i ljudima koji se sasvim ne razumiju u temu... neka mi neko pokaze prstom na konkretnu nejasnocu i ja cu rado napisati ono sto znam o tome (a ne tvrdim da sve znam! dapace!)
Medjutim, cijela nazovi diskusija krenula je od negiranja i "cvrstih" tvrdnji a ne od pitanja ili debate o nedovoljno definisanim stvarima...
Tokom godina, baveci se tehnikama i metodama poput intenziva prosvjetljenja, te potom i dijanetikom i sajentologijom (tzv. standardnom kliring tehnologijom, za razliku od Bernerove tehnologije koja se u Srbiji poducava samo pod nazivom kliring) cesto sam nailazio na a priori iracionalne reakcije i odbijanja kod ljudi, potpuna negiranja bez skoro ikakvog stvarnog poznavanja ili iskustva tih metoda, uglavnom bazirana na 'rekla-kazala' ili povrsnom iskustvu iz nekih drugih, sasvim drugacijih metoda... uvijek su me cudile te iraconalnosti i reakcije kod ljudi u vezi sa ovim, i tek sad imam neku teoriju o tome, zasto tako reaguju, no mislim da necu javno o tome... em moze biti uvredljivo za te ljude, em se radi samo o neprovjerenoj tezi koja je negdje i na granici fantastike, jer ukljucuje u sebe i koncept proslih zivota, pa onda daleke proslosti, pa implanata, pa... itd.

Every man and every woman is a star.
Pa problem je upravo u onome što nisi napisao. Lepo i jasno si napisao čime se kliring bavi (i standardni i liberalni), ali nisi napisao kako. A sukob je nastao na osnovu činjenice da Michael ima nedovoljnu sliku procesa kliringa, i da je gradi na osnovu svojeg opšteg iskustva, koje nije malo, i podrazumeva dijadne tehnike, najpre intenziv, ali očito ne zna kako se radi kliring i zašto je tu subjektivni upliv oditora uglavnom isključen. Mislim da tu nema neke posebne potrebe da se poseže za iskustvima prošlih života i implanata, već da sve može savršeno jasno da se objasni osnovnom komunikacionom terminologijom, što u stvari znači da vas dvojica nemate dovoljno široku zajedničku realnost, to jest, pričate o babama i žabama. 
A mislim da mogu da nanjušim i neki tzv "promašeni zadržaj" sa obe strane.

A mislim da mogu da nanjušim i neki tzv "promašeni zadržaj" sa obe strane.

Shine! Shine!
- FelisDomestica
- Član foruma
Za sve diskutante
Tau E. je postavio temu, vrlo zanimljivu po mom mišljenju, dao objašnjenja koja je mislio da treba da da, i trebalo je samo pričati dalje o tome. Ako je bilo nejasnoća, trebalo je navesti koje su, šta kome nije jasno, i tražiti dodatna pojašnjenja. Da li je toliko teško reći "meni ovo nije jasno, objasni mi", i da li je potrebno uvek stavljati do znanja "ja sve znam, ne postoji nešto što ja ne znam"? Da li je iz spoznaje "ja sam sve i sve sam ja" došlo do pogrešnog razvoja onog JA? Meni je bilo logično da se to JA utopi u onome MI, a ne da MI prestaje da postoji i ostaje samo JA.
Elem, pošto je sve stiglo do ove tačke, moliću vas lepo da diskusiju nastavite malo prikladnije.
A čiji je forum nije bitno u ovoj temi.

Tau E. je postavio temu, vrlo zanimljivu po mom mišljenju, dao objašnjenja koja je mislio da treba da da, i trebalo je samo pričati dalje o tome. Ako je bilo nejasnoća, trebalo je navesti koje su, šta kome nije jasno, i tražiti dodatna pojašnjenja. Da li je toliko teško reći "meni ovo nije jasno, objasni mi", i da li je potrebno uvek stavljati do znanja "ja sve znam, ne postoji nešto što ja ne znam"? Da li je iz spoznaje "ja sam sve i sve sam ja" došlo do pogrešnog razvoja onog JA? Meni je bilo logično da se to JA utopi u onome MI, a ne da MI prestaje da postoji i ostaje samo JA.
Elem, pošto je sve stiglo do ove tačke, moliću vas lepo da diskusiju nastavite malo prikladnije.
A čiji je forum nije bitno u ovoj temi.

Nemojte ljudi, k'o Boga vas molim!
- saintdelicious
- Site Admin
'Beš forum, trebalo je ipak kafanu da otvaramo.
Majkl, čini mi se da ti osnovna postavka beži, a to je da previše odgovornosti i manevarskog prostora daješ auditoru, koji to u principu nema. Dijanetika, barem kako ja shvatam iz ono malo kontakta što sam imao sa njom, je suštinski šablonska stvar. Auditor nije psihoterapeut, nije lekar, već tehničar, živa alatka. Auditorski kodeks izričito nalaže da se ono što klijent iznese ne analizira, osporava ili potvrđuje, ili na bilo koji način izražava na način koji nosi neku kvantitativnu ili kvalifikativnu vrednost, tj. sud i ocenu. Ne postoje intuitivni skokovi analitičara, priča o letenju u snovima i "zo, fi meni pričala o faš odnos sa faša majka, ja?". Nema TE vrste komunikacije, koja se u drugim vidovima terapije nekako podrazumeva. A da to ne bi ostalo samo na rečima, postoji i drugi esencijalni instrument koji čini mi se nije pomenut (ispravite me ako grešim), a to je e-metar - aparat koji meri promene električnog otpora (elektrodermalni odziv) na koži, i koji svakako nije subjektivan. Ponavljam, auditor je alatka; i sve ide po algoritmu:
WHEN Ti postaviš šablonsko pitanje (dakle, ne vadi ga iz glave, postoji standardizovani upitnik)
IF kazaljka na e-metru skoči (ili, ako je u pitanju iskusniji auditor, već ume da čita pristupne naznake i nesvesne reakcije; idealno, oba)
THEN registruje se naboj --> ergo, potencijalni problem. Klijent se obavesti da tu postoji nešto, šta god to bilo, pa se serijom dodatnih pitanja (nešto kao metamodel u NLPu) radi fina kalibracija, a onda se ide u goreopisanu proceduru koja je, isto tako, vrlo šablonska ali ništa manje zbog toga efikasna.
ELSE ideš na sledeće pitanje.
Auditor je najobičnije ogledalo, i zato je tako efikasan - postavlja pitanja, registruje reakciju i odgovore, postavlja nova pitanja (pa ako je i kojim slučajem postavio pogrešno pitanje jer je loše pročitao reakciju, ništa strašno, vrati se korak nazad i ide dalje) i navodi ka uzroku na osnovu signala koje dobija. Ne ulazi u sadržaj, već se bavi formom. Klijent je taj koji rovari po svom sećanju, proživljava te momente i pronalazi skrivene postulate, koji uopšte ulazi u sadržaj svoje vremenske trake, auditor sa time nema veze.
Ovo je, naravno, vrlo grubo (na granici sa vulgarnim
) pojednostavljenje čitavog procesa, ali verujem da služi svrsi.

Majkl, čini mi se da ti osnovna postavka beži, a to je da previše odgovornosti i manevarskog prostora daješ auditoru, koji to u principu nema. Dijanetika, barem kako ja shvatam iz ono malo kontakta što sam imao sa njom, je suštinski šablonska stvar. Auditor nije psihoterapeut, nije lekar, već tehničar, živa alatka. Auditorski kodeks izričito nalaže da se ono što klijent iznese ne analizira, osporava ili potvrđuje, ili na bilo koji način izražava na način koji nosi neku kvantitativnu ili kvalifikativnu vrednost, tj. sud i ocenu. Ne postoje intuitivni skokovi analitičara, priča o letenju u snovima i "zo, fi meni pričala o faš odnos sa faša majka, ja?". Nema TE vrste komunikacije, koja se u drugim vidovima terapije nekako podrazumeva. A da to ne bi ostalo samo na rečima, postoji i drugi esencijalni instrument koji čini mi se nije pomenut (ispravite me ako grešim), a to je e-metar - aparat koji meri promene električnog otpora (elektrodermalni odziv) na koži, i koji svakako nije subjektivan. Ponavljam, auditor je alatka; i sve ide po algoritmu:
WHEN Ti postaviš šablonsko pitanje (dakle, ne vadi ga iz glave, postoji standardizovani upitnik)
IF kazaljka na e-metru skoči (ili, ako je u pitanju iskusniji auditor, već ume da čita pristupne naznake i nesvesne reakcije; idealno, oba)
THEN registruje se naboj --> ergo, potencijalni problem. Klijent se obavesti da tu postoji nešto, šta god to bilo, pa se serijom dodatnih pitanja (nešto kao metamodel u NLPu) radi fina kalibracija, a onda se ide u goreopisanu proceduru koja je, isto tako, vrlo šablonska ali ništa manje zbog toga efikasna.
ELSE ideš na sledeće pitanje.
Auditor je najobičnije ogledalo, i zato je tako efikasan - postavlja pitanja, registruje reakciju i odgovore, postavlja nova pitanja (pa ako je i kojim slučajem postavio pogrešno pitanje jer je loše pročitao reakciju, ništa strašno, vrati se korak nazad i ide dalje) i navodi ka uzroku na osnovu signala koje dobija. Ne ulazi u sadržaj, već se bavi formom. Klijent je taj koji rovari po svom sećanju, proživljava te momente i pronalazi skrivene postulate, koji uopšte ulazi u sadržaj svoje vremenske trake, auditor sa time nema veze.
Ovo je, naravno, vrlo grubo (na granici sa vulgarnim

FelisDomestica wrote:A čiji je forum nije bitno u ovoj temi.![]()
![]()
Nije bitno ako se gađamo petardama. A ako postoji nekakav cilj da nešto bude jasnije, onda treba i da bude jasnije. Dakle, potrebno je da neko objasni i jednoj i drugoj strani nejasnoće. A iz tih nejasnoća lične predrasude crpu oslonac, umesto da gecrknu.
Shine! Shine!
Tau Elohael :
dakle, ako mogu: nudim tezu da se stvarni duhovni i svaki drugi razvoj desava samo u odnosu sa drugima. Komentari?
Panta :
No šta god da napišem o svom mišljenju o kliringu ostaje činjenica da o njemu nemam pojama,
što definiše relevantnost napisanog.
Tau Elohael :
'samo-oditovanje' nije moguce dok osoba nije 'clear'. Tj. potrebno je da neko ima iskustvo 'cistog' uma da
bi iz te perspektive, nevezana za svoje reaktivne sadrzaje, ta osoba mogla da se bavi tim sadrzajima...
do tada, pomoc druge osobe, oditora, je kljucna. Kljucni postulat oditovanja je da su dva analiticka uma
(oditor + klijent) jaci od jednog reaktivnog uma (klijent) i da tako uz pomoc druge osobe mi mozemo
prevazici svoje unutrasnje reaktivne otpore i vratiti svoju izgubljenu slobodu. To je nemoguce u osami
izuzev ako neko nije monah koji pod mentorstvom iskusnog ucitelja praktikuje put potpune predanosti,
ali to je izuzetno rijetko...
Arthur :
Iz ličnog iskustva, potvrđenog tuđim, znam da je nespremnost da se ide na dijadnu sesiju naprosto
posledica nedovoljno raščišćenih "masa reaktivnog uma".
Michael de Vie :
Poznajem par ljudi, a i sam sam se dugo kretao stazom IX, te mogu da kazem da je dostici odredjene
nivoe svesti itekako moguce u samoci.
Poenta je predaja sebi; uz sopstvene snage. Ostalo je ispomoc na pocetku Puta i ne bi trebalo
da postane navika ili obrazac.
Arthur :
Lično poznajem više desetina takvih osoba, a i sam spadam među njih, mada moram da priznam da
nisam baš mnogo na tu temu radio, više sam se motao po raznim kursevima poput Intenziva,
kursa komunikacije, radnim grupama za dijadnu komunikaciju i sl.
-------------------------------------------------
Hm, prvi sam rekao da je moguce samo auditovanje, onda je duznost da se izrazim zasto tako mislim.

Izvinite sto kasnim, i nisam svracao ovamo, i vidim da ste malo skrenuli sa teme...
Postavljac teme Tau Elohael, trebao si detaljnije opisati, ono vaznije sa je to "clearing" i od cega
se zapravo sastoji.
Evo pokusacu ja, svojim recnikom, laicki.

Ljudksa bica su tako skonstruisana, da kada nastupi neka opasna situacija, bolna, traumaticna ili nepodnosljiva-
da iskljuce iz svog funkcionisanja racionalni analiticki um, i ukljucuju rezervni iracionalni- reaktivni um.
Ili se moze i reci da ukljucuju rezervni mehanizam uma i tela.
Znaci u tom bolnom momentu osoba delimicno ili potpuno islkjucuje iz funkcije racionalni um i ukljucuje iracionalni,
u zavisnosti od kolicine nelagode, teskobe, bola, traume, ili jednostavno kolicine nepodnosljivog.
Ako je situacija veoma bolna i nepodnosljiva, onda moze doci do potpunog onesvescivanja osobe,
i u tom slucaju analiticki um osobe je zatvoren i nefunkcionalan a reaktivni um je potpuno otvoren i funkcionalan.
U tom trenutku, dok je analiticki um osobe iskljucen, takodje je i originalna licnost povucena dalje i
snagu dobija reaktivni um, koji kreira jednu novu podvojenu licnost, i u nju zapisuje svu okolnu percepciju
koju tada licnost ne moze podneti, jel- jer je originalna licnost izbachena iz sklopa, i rezervni mehanizam
(reaktivni um) stvara novu lichnost koja zapisuje svu percepciju u sebe, znaci sva osetila, zvukove,
reci, mirise, osecaje, cak i emocije tudjih osoba-- sve ovo uzima i preusmerava u sekudnarnu licnost.
Ovo se dogadja zato sto da bi telo sacuvalo sebe, i prezivelo, mora preusmeriti negde na drugo mesto
svu bol i percepciju, da bi sacuvalo originalnu licnost, i tako stvara jednu sekundarnu licnost.
U slucaju kada je osoba jos uvek svesna, ali povredjena, onda se jedan deo samo preusmerava u novu sekundarnu
licnost, a ostatak boli i patnje osoba oseti na sebi, u sadasnjosti.
Ta novo kreirana sekundarna licnost se u Dijanetici zove engram. To je percepcija zarobljena u nesvesti.
Ta sekundarna licnost ze zove jos razlicitim imenima, neki je zovu alter, ili alter-ego. Moze se zvati i podvojena licnost.
Svaki bolni i traumaticni trenutak u nasim zivotima rezultira u stvaranju ovakve sekundarne licnosti.
Znaci svi mi ih imamo na stotine, takvih altera... jer smo svi bili podlozni bolu, i traumama.
Primer: batina od roditelja, povreda u skoli, gubitak drage licnosti, gubitak dragocene stvari itd, i jedno
od najacih- namerno specificno usadjene traume (*o ovome cu mozda kasnije pisati).
Neki ti alteri (sekundarne licnosti) su toliko jaki u nama, da svaki put kada se priblizimo u situaciju slicnu
onoj u kojoj smo zadobili taj alter (znaci situacija slicna onoj traumaticnoj) - ukljucuje se alter i
tera da se ponasamo onako kao sto smo u onom trenutuku dok smo bili u bolu, no tu postoje
varijacije: alter u zavisnosti od najacih ideja i zapisanih percepcija u njemu, i zajedno sa preostalom
analitickom snagom koja je jos uvek prisutna- pocinje da se tako ponasa onako kako odlucuje da ce najalkse
se izvuci iz te situacije- jer ta situacija ugrozava opstanak izvornoj licnosti.
Ono sto je ovde sad vazno da ponovim je sledece:
Kada osoba u svome zivotu naidje na situaciju u kojoj se ne moze suociti normalno, iskljucuje iz svog
sklopa licnosti analiticki um (originalna licnost) i ukljucuje rezervni mehanizam (reaktivni um) koji stvara
novu podvojenu licnost (alter).
Znaci, originalna licnost ne moze podneti neku situaciju zbog boli i torture, te onda tu bol i patnju u toj
situaciji prebacuje kroz rezervni mehanizam uma na neko drugo mesto (moze se reci i potiskuje patnju
u nesvest-podsvest, ili gura problem kao prah pod tepih).
Taj problem, tj zarobljena bol i patnja u alteru ostaje tokom citavog zivota zapisana negde u nesvesti osobe,
secanje na taj dogadjaj je vrlo tesko dostupno, ili cak nedostupno izvornoj licnosti.
I svaki put kada se priblizi covek u slicnu situaciju, delimicno ili potpuno u njemu preuzima ulogu taj alter,
jer alter na neki nacin garantira prezivljavanje, u njemu je urezana ideja da osoba nije mogla podneti
tu situacju, te zato on mora nastupiti, on pocinje biti glavni i tu onda osoba pocinje da oseti da nesto nje u redu
ali nema objasnjenja za to, moze osecati razlicite destruktivne nagone (ako su sadrzane u alteru) kao izlaz
iz date situacije, pocinje da se ponasa iracionalno, bez analitike, bolesno ili kako god alter odluci, misleci
da ce tako zastititi izvornu licnost i sacuvati opstanak celom telu ili celokupnoj licnosti.......
Dijaneticki kliring se sastoji iz toga, da se natera osobu (ali kompromisom, tehnikama, razumom) da se
u memoriji vrati na te bolne dogadjaje i da tu tada zarobljenu i gurnutu pod tepih bol- sada prozivi
i oseti na sebi, bez izbegavanja...... da prozivi te bolne i traumaticne trenutke u svom secanju, jer tako
prozivljeno opet - sav taj negativni naboj ce se izbrisati i alter ce se integrisati u izvornu licnost.
Znaci prozivljavanjem iznutra nekog bolnog trenutka oduzima mu se sva negativna moc, to znaci suocavanje
sa problemom iz proslosti- suocavanje sa onim s cim se jednom nismo mogli suociti.
To je Dijanetika. A Auditor je tu zato sto kada priklir (pacijent) u svom secanju upadne u neki takav
bolni trenutak, izgubi veci deo analiticke snage i pod dejstvom bola i tih ideja koje alter izbacuje,
osoba sama nije u stanju da prozivi te bolne trenutke dovoljno da budu ispraznjene od negativnog naboja.
Osoba cak sama i ne zeli da udje u njih, jer ona se ne moze suociti sa tim!! Nije mogla tada kad je nastao
alter, a ne moze ni sada, zato je tu potreban auditor kao vodic, koji ce sluziti pacijentu kao racionalni um
kada pacijent bude prozivljavao te bolne trenutke.
Ovde postoji razlog zasto Auditor mora biti prisutan, zato jer prvo pacijentu je tesko dopreti do tih bolnih
trenutaka, jer ne moze, nece, --- zato sto kada pacijent pokusava da udje u neki takav bolan trenutak u secanju
svaka rec koja je unutra zapisana u alteru se izbacuje kao vrlo znacajna i doslovna...
Ako je neko vristao za vreme traume "necu, ili ne mogu" onda pacijent kada god pokusava da dopre
do tog bolnog trenutka u secanju - odmah oseti negaciju i ca mozda i nesvesno kaze "ne mogu," ili "necu"..
Auditor to odmah zapaza, i kaze mu da ponavlja te reci ne bi li tako ponavljajuci te reci pacijent usao
u taj traumatican trenutak.... da ga prozivi. Auditor razmislja, analizira i na osnovu pacijentovih izjava
i informacija koje dobija daje instrukcije pacijentu sta da radi, da bi nasao i prosao kroz te trenutke...
da bi ispraznio negativan naboj iz tih bolnih trenutaka.
Onda jos jedna stvar. Da bi se jedna tako bolno nabijena trauma ispraznila od negativog naboja, potrebno
je da je pacijent prozivi nekoliko puta... pa opet ovde auditor sluzi da mu da instrukcije tipa "vrati se na pocetak,
i prozivi to jos jednom".....
To je uloga Auditora, medjutim ja tvrdim da to moze i sam pacijet raditi sa sobom, ali mnogo teze,
jer u ovom slucaju pacijent mora sam tragati za tim bolnim trenucima iz svoje proslosti, i prozivljavati ih
bez oslonca, mora jednim delom odigravati i ulogu analizatora i prozivljavati sav taj bol koji je jednom lepo ugurao
pod tepih...
Ovo je nesto slicno Kastenedinoj tehnici tenzegriteta jel? Ako se ne varam, jer Kastenedine tehnike ne poznam....
Samo sam nesto procitao, al ne dovoljno.
Ako ste zapazili, sta je tu kljucni faktor ovih bolnih trenutaka?
Svaki bolni trenutak je situacija u kojoj nismo u stanju da se suocimo. Jer imamo strah, strah i bol da cemo
izumreti, da smo gotovi, da smo ugrozeni, itd...
Alter je zapravo jedna gomilica neznanja spakovanog u nesvesno...
To znaci da kada imamo potpuno razumevanje o svom zivotu, i kada i svesni smo sta smo i ko smo-
znaci besmrtne duse, i da nam fizicki opstanak nije vazan za ono sto svi mi zelimo - spoznaju,
tada svi traumaticni trenuci postaju bezmocni, jer oni imaju moc samo dotle dok osoba je u istom
neznanju kako i kada je zadobila traume i dozivljavala bolove....
Kada osoba spozna zivot, i znanje o sebi- tada ni ne treba "clearing" jer traume vise nemaju moc.
Ali istovremeno moze mnogo lakse- znajuci sebe- da sama u svojj memoriji prevrce i trazi bolne trenutke
da bi ih opet prozivela, da isprazni naboj iz njih......
Kada osoba zna zivotne principe, i kada je visoko svesna, tad moze i sama da prozivljava u secanju sta hoce.
...
....
Valjda mozete razumeti ono sto sam hteo reci.

da bas to Hubbard i naglasava, da je nerazumevanje uzrok problema...
Sto se tice komunikacije, kao terapije, o tom potom...

Pozdrav!
Spoznaj Sebe !
Ovo je lepo i razumljivo, međutim, izostavjen je ključni trenutak na kome je došlo do nerazumevanja. Naime, Tau E je izneo neke nesumnjive postulate o kliringu i dijanetici, dok je Michael na to izjavio da je to sumnjivo i da se unekoliko ne slaže jer ne zna kako iko može da veruje da je neki oditor, ili kouč ili šta god, kvalifikova i sposoban da objektivno tumači sadržaje i ličnost preklira, i da ga vodi dalje u analizi. Problem tu nastaje jer Tau E nije reagovao na ovo, u čemu leži suština. TO je ono što nije objašnjeno, a to je da sam procec oditovanja ima takav tok da jednostavno isključuje, ili makar koliko je god moguće više eliminiše ma kakvo unošenje oditora u značenje sadržaja uma klijenta.
Bitno je da se zna da je još prva dijanetika otkrila suštinski mehanizam po kome se čisti ma koji naboj nekog engrama (da koristimo taj, u diskusiji dovoljno objašnjen pojam) samo navođenjem klijenta da naprosto prolazi svesno se suočavajući sa bolom i nabojem kroz kritični događaj ili sadržaj koji mu izaziva naboj, to jest bol. To se radi bez tumačenja, bez ulaska u privatnost klijenta, naravno uz pristanak klijenta da se taj sadržaj ipak podeli. Naime, sama reč oditor (auditor) znači slušalac, preslušavač. On nigde nije tumač i nigde ne navodi klijenta ni na šta osim što mu pruža neophodnu podršku da se sam sa sobom suoči.
To je to, što se mene tiče. Na osnovu ovoga može da se razreši sukob i nesporazum ako su uključeni voljni za to.
Bitno je da se zna da je još prva dijanetika otkrila suštinski mehanizam po kome se čisti ma koji naboj nekog engrama (da koristimo taj, u diskusiji dovoljno objašnjen pojam) samo navođenjem klijenta da naprosto prolazi svesno se suočavajući sa bolom i nabojem kroz kritični događaj ili sadržaj koji mu izaziva naboj, to jest bol. To se radi bez tumačenja, bez ulaska u privatnost klijenta, naravno uz pristanak klijenta da se taj sadržaj ipak podeli. Naime, sama reč oditor (auditor) znači slušalac, preslušavač. On nigde nije tumač i nigde ne navodi klijenta ni na šta osim što mu pruža neophodnu podršku da se sam sa sobom suoči.
To je to, što se mene tiče. Na osnovu ovoga može da se razreši sukob i nesporazum ako su uključeni voljni za to.
Shine! Shine!
- Michael de Vie
- Član foruma
@Arthur
Ne; ovo nije moj forum, i ja ga ne smatram svojim. To sam vec rekao pre podosta vremena. A to sto pominjes tako nesto shvatam kao provokaciju.
@Saint

Cuj, kakav menadzment, takvi gosti.
@Almsivi
Hvala ti sto si pokusao da priblizis tehniku nama laicima.
Ja cu se osvrnuti na par stvari, sa pokusajem da objasnim moje misljenje.
Okay, dakle, auditor procenjuje; kao sto sam ustvrdio ranije.
No, ne vezano za to; dopunio bih svoj stav razmisljanjem da samo neko ko je preziveo nesto moze da provede pacijenta kroz isto to. U suprotnom, to nije moguce.
Naprosto, ako nije, onda ce auditor imati reakciju na to sto pacijent prica. Reakcija moze biti vulgarno vidljiva, moze biti u obliku malih pokreta tela i sl. i sto je najvaznije, sve i da nema nikakvih fizicki vidljivih reakcija, moze postojati unutrasnja reakcija auditora.
Mi percipiramo druge ljude na mnogo nivoa. Bilo kakva reakcija auditora je itekako registrovana od strane pacijenta, samo je ispod praga svesti - to moze biti samo oset ili slicno; a moze biti i izgovorljiva misao itd.
Sve skupa, auditor ipak ima uticaj u samom procesu. Sto, ponovicu, nije lose na samom pocetku; kasnije predstavlja prepreku (ona prica o dovodjenju samo do samospoznaje, posle covek mora sam).
Toliko od mene; ne bih se vise ponavljao.
Da bi pozicije bile jasnije, treba da se zna da iako ti verovatno smatraš da je ovo tvoja teme, Michael smatra da je ovo njegov forum.
Ne; ovo nije moj forum, i ja ga ne smatram svojim. To sam vec rekao pre podosta vremena. A to sto pominjes tako nesto shvatam kao provokaciju.
@Saint
'Beš forum, trebalo je ipak kafanu da otvaramo

Cuj, kakav menadzment, takvi gosti.
@Almsivi
Hvala ti sto si pokusao da priblizis tehniku nama laicima.

Ja cu se osvrnuti na par stvari, sa pokusajem da objasnim moje misljenje.
Auditor to odmah zapaza, i kaze mu da ponavlja te reci ne bi li tako ponavljajuci te reci pacijent usao
u taj traumatican trenutak.... da ga prozivi. Auditor razmislja, analizira i na osnovu pacijentovih izjava
i informacija koje dobija daje instrukcije pacijentu sta da radi, da bi nasao i prosao kroz te trenutke...
da bi ispraznio negativan naboj iz tih bolnih trenutaka.
Okay, dakle, auditor procenjuje; kao sto sam ustvrdio ranije.
No, ne vezano za to; dopunio bih svoj stav razmisljanjem da samo neko ko je preziveo nesto moze da provede pacijenta kroz isto to. U suprotnom, to nije moguce.
Naprosto, ako nije, onda ce auditor imati reakciju na to sto pacijent prica. Reakcija moze biti vulgarno vidljiva, moze biti u obliku malih pokreta tela i sl. i sto je najvaznije, sve i da nema nikakvih fizicki vidljivih reakcija, moze postojati unutrasnja reakcija auditora.
Mi percipiramo druge ljude na mnogo nivoa. Bilo kakva reakcija auditora je itekako registrovana od strane pacijenta, samo je ispod praga svesti - to moze biti samo oset ili slicno; a moze biti i izgovorljiva misao itd.
Sve skupa, auditor ipak ima uticaj u samom procesu. Sto, ponovicu, nije lose na samom pocetku; kasnije predstavlja prepreku (ona prica o dovodjenju samo do samospoznaje, posle covek mora sam).
Toliko od mene; ne bih se vise ponavljao.
Od ugla gledanja zavisi i ugao crtanja.
Michael, tražiš dlaku u jajetu. Naravno da uvek postoji neki nivo mešanja voditelja seanse, naprosto, to je neizbežno kada se suoče dva ljudska bića. Ali ti izbegavaš poentu da je to u dijadnom procesu kliringa metodom svedeno na minimum, jer je zadatak voditelja da se isključi kao privatna ličnost, što je otprilike isto kao i pasivni partner na intenzivu, a znamo svi da je to nemoguće u potpunosti.
Dakle, tvoj stav više deluje kao pokušaj da se unapred odbije takva vrsta rada, nego kao neka vrsta konstruktivne kritike.
Osim toga, ono što sam napisao za to da je Haotika tvoj forum nije se odnosilo na tvoju poziciju kao inicijatora nastanka foruma već na dugogodišnjeg člana. To što sam napisao se odnosi i na mene, i na svakoga ko dovoljno vremena učestvuje u njemu i naprosto reaguje na pojavljivanje nove teme tako što neće u njoj da učestvuje onako kako je autor kruto zamislio već meandrira na svoju stranu, pa makar to autora nerviralo. Nadam se da je sada jasno.
Dakle, tvoj stav više deluje kao pokušaj da se unapred odbije takva vrsta rada, nego kao neka vrsta konstruktivne kritike.
Osim toga, ono što sam napisao za to da je Haotika tvoj forum nije se odnosilo na tvoju poziciju kao inicijatora nastanka foruma već na dugogodišnjeg člana. To što sam napisao se odnosi i na mene, i na svakoga ko dovoljno vremena učestvuje u njemu i naprosto reaguje na pojavljivanje nove teme tako što neće u njoj da učestvuje onako kako je autor kruto zamislio već meandrira na svoju stranu, pa makar to autora nerviralo. Nadam se da je sada jasno.
Shine! Shine!
- Tau Elohael
- Član foruma
ARTHuR wrote:Naravno da uvek postoji neki nivo mešanja voditelja seanse, naprosto, to je neizbežno kada se suoče dva ljudska bića. Ali ti izbegavaš poentu da je to u dijadnom procesu kliringa metodom svedeno na minimum, jer je zadatak voditelja da se isključi kao privatna ličnost, što je otprilike isto kao i pasivni partner na intenzivu, a znamo svi da je to nemoguće u potpunosti.
Rekoh, hajde da malo ozivimo ovu diskusiju

Cini mi se da smo najvise zapeli, ako ne grijesim, oko te uloge oditora, tj. koliko se on uplice u klijentov "slucaj", interpretira ono sto klijent iznosi itd. Pokusacu da pojasnim sta sam mislio pod tim da oditor ne intrpretira klijenta i ne uplice se u slucaj... vazno: nemojmo se hvatati za rijeci doslovno, izgubicemo smisao! Naime, ako oditor ne bi bas nista interpretirao i ako ne bi bio u potpunosti ukljucen u slucaj svog klijenta kako bi uopste znao sta da radi!? Ali nemamo bolje rijeci za iskoristiti u nasem jeziku da kazemo da ovdje pod 'interpretacijom' u negativnom smislu podrazumijevam slucaj da oditor donosi odluke u ime klijenta, da vrednuje ono sto klijent prezentira na nacin koji klijentu oduzima njegovu samoodredjenost, da procijenjuje vrijednost onoga sto klijent iznosi... u sajentoloskom procesovanju ili npr. kod tehnike intenziva prosvjetljenja toga nema. U nekim drugim terapijama i duhovnim metodama toga ima... me mogu reci da poznajem bas sve metode na planeti, pa ne mogu reci da se to odnosi bas na sve osim kliringa i intenziva...
Inace, sasvim je normalno da nakon uvodnog intervjua oditor napravi odredjeni plan rada sa svojim klijentom, plan koji jeste nacinjen tako da pomogne klijentu u realizaciji njegovih ciljeva, ali koji se opet ne bi mogao napraviti bez da oditor nesto procjenjuje, interpretira itd. Tu sad u igru ulazi iskustvo i umijece samog oditora... iako ne mora znaciti ni da ce najbolji oditor na svijetu biti dobar bas svima: oditovanje je uzajaman proces, i dvije osobe moraju naci da odgovaraju jedno drugom da mogu raditi na njefikasniji moguci nacin. Nekim klijentima jednostavno ne odgovaraju neki oditori i obratno... Pruzanje pomoci je fluidna aktivnost

A sto se tice rada kliringa sa samim sobom... solo oditovanje je nesto sto od samih pocetaka postoji u kliringu i postoji obuka za solo oditovanje... medjutim, ta obuka se radi nakon sto je covjek ostvario stanje/sposobnost cleara. Za vecinu ljudi neophodno je prvo proci rad sa drugim covjekom, oditorom, prije nego neko moze steci sposobnost da radi sa samim sobom (kad kazem radi sa samim sobom mislim iskljucivo na standardnu kliring tehnologiju, ne na neke druge prakse koje se rade individualno ili ne...)
To ne znaci da se mozda neko, zahvaljujuci karmi, vec nije rodio sposoban za tu vrstu samostalnog rada, ali ja govorim o onome sto je istina za najveci broj ljudi na ovoj planeti, a vjerovali ili ne, najveci broj ljudi na ovoj planeti je u dosta losem stanju i na niskom stupnju sposobnosti da se suoce sa i bave sadrzajima svog uma...
Takodje, ako je neko zainteresovan za individualne sesije sajentoloskog procesovanja uz upotrebu e-metra, pisite mi i raspitajte se za detalje, s obzirom da sam odlucio poceti vise raditi sa drugima i zato ovim putem otvoreno ndim svoje oditorske usluge...

- kArLo
- Tehničar za neprijatna zaduženja
Slazem se. 10 godina je proslo od ove tvoje inicijative, i treba znati da nista ne moze da se uradi dok ne dodje vreme. To vreme je doslo.

Mozda bismo mogli reci da vrsi neku analizu sa namerom da usmerava dalje korake.Cini mi se da smo najvise zapeli, ako ne grijesim, oko te uloge oditora, tj. koliko se on uplice u klijentov "slucaj", interpretira ono sto klijent iznosi itd. Pokusacu da pojasnim sta sam mislio pod tim da oditor ne intrpretira klijenta i ne uplice se u slucaj... vazno: nemojmo se hvatati za rijeci doslovno, izgubicemo smisao! Naime, ako oditor ne bi bas nista interpretirao i ako ne bi bio u potpunosti ukljucen u slucaj svog klijenta kako bi uopste znao sta da radi!? Ali nemamo bolje rijeci za iskoristiti u nasem jeziku da kazemo da ovdje pod 'interpretacijom' u negativnom smislu podrazumijevam slucaj da oditor donosi odluke u ime klijenta, da vrednuje ono sto klijent prezentira na nacin koji klijentu oduzima njegovu samoodredjenost, da procijenjuje vrijednost onoga sto klijent iznosi... u sajentoloskom procesovanju ili npr. kod tehnike intenziva prosvjetljenja toga nema. U nekim drugim terapijama i duhovnim metodama toga ima... me mogu reci da poznajem bas sve metode na planeti, pa ne mogu reci da se to odnosi bas na sve osim kliringa i intenziva...
On zapravo posmatra ono sto je 'dobio' od klijenta ali kroz prizmu tehnologije koju koristi. U dobijenom materijalu on, na neki nacin, moze sagledati "simptome".Inace, sasvim je normalno da nakon uvodnog intervjua oditor napravi odredjeni plan rada sa svojim klijentom, plan koji jeste nacinjen tako da pomogne klijentu u realizaciji njegovih ciljeva, ali koji se opet ne bi mogao napraviti bez da oditor nesto procjenjuje, interpretira itd.
- stojan popivoda
- Član foruma
Općenito se ne slažem sa nazivom teme. Ako je već napisano "Šta je to kliring?", čemu onda ono "clearing"? Kao, nećemo znati šta je "kliring" ukoliko nam se ne priopći da je zapravo reč o clearingu... Admin hitno duradi nešto!
Sramota je glamur odustajanja od bestidnosti.
- kArLo
- Tehničar za neprijatna zaduženja
Pripremicemo podnesak pa kada se ratifikuje u moderaciji ide na tumacenje u administraciju, nakon cega se vraca moderaciji u vidu odgovora a zatim se obavestava javnost.
- stojan popivoda
- Član foruma
Ali samo da znaš jednu stvar - pečat je u Republici Srbiji zvanično ukinut.
Sramota je glamur odustajanja od bestidnosti.
- Tau Elohael
- Član foruma
Re: Scientology i Clearing
To smo tada tako pisali da ne bi zbunjivali, ali u sustini oditor _ne pravi_ nkakav plan rada za klijenta (priklira) vec samo vodi priklira kroz proces... analizu, plan rada itd. pravi Case Supervisor ili C/S, koji analizira sesiju, klijentove reakcije, indikatore dobijene e-metrom (biofidbek uredjajem) i na osnovu toga pravi program za nastavak rada... oditor uzima tu instrukciju i onda je provodi u delo sa priklirom. Oditor cak ne procenjuje ni kada da zavrsi sesiju/proces u pravom smislu te reci (da on donosi svoju licnu odluku kada da zavrsi proces). On treba biti obucen da uoci zavrsne indikatore za svaki proces, i cim ih uoci, moze da zavrsi rad na tom procesu... Zavrsni indikatori su nauka za sebe ali hajde da ih nabrojim kao a) odredjeni indikator na e-metru, b) klijentov uvid, c) popravljanje raspolozenja i d) rasterecenje na temu onoga o cemu je proces... sva cetiri moraju biti tu istovremeno da bi se proglasilo postignuce zavrsnog efekta tj. rezultata procesa...