Diskordija (OKDC flavor)

Ja sam Haos. Ja sam srž od koje vi umetnici i naučnici stvarate ritmove. Ja sam duh pod kojim se vaša deca i pajaci smeju u srećnoj anarhiji.
Ja sam Haos. Ja postojim, i došla sam da vam kažem da ste slobodni.
Post Reply
User avatar
panta
Član foruma
Posts: 128
Joined: Sat Dec 29, 2007 20:21
Has thanked: 0
Been thanked: 0

U duhu vraćanja postova iz prethodne inkarnacije koje niko ni tada nije pročitao (odraz vrednosti) a u cilju samopredstavljanja (odraz opsednutosti sopstvenom vrednošću) i sa namerom buđenja uspavane teme (volim tišinu, zato se borim protiv nje), sedoh mlađan i kreativno kopirah ovo napisanije (zaradi predstavljanja OKDC ograničenom broju širokih narodnih masa).

Našao sam se pred istim problemom kao i Mojsije kada je dobio samo jednu poruku:

„Misli svojom glavom, drkošu!“

Jadni Mojsije nije bio baš mnogo dobar u upotrebi svog mozga, ali je bar bio dobar kamenorezeac. Na vašu nesreću ja nisam dobar ni u tome. Zato će vam uvod u Diskordijanizam biti samo tri naškrabane zapovesti.

Zapovest prva: Nemaj drugih bogova osim sebe.

Zapovest druga: Poštuj tuđu potrebu da se klanjaju sebi, ili nekom drugom bogu.

Zapovest treća: Ne ograničavaj sebe u onome što poštuješ kod drugih.

Mojsije je gadno popizdeo na svoje kampersko društvance, ne zato što nisu poštovali božiju volju, nego zato što su prekršili „njegove“ zapovesti. Naravoučenije: Ko piskara „zapovesti“ je drkoš koji misli da zna više od svog boga.

Diskordijanizam je neorganizovana religija, odnosno filozofija koja je postala verski pokret uprkos svojoj organizaciji koje nema. Ovo je prva svetska disfunkcionalana religija. Osnova pokreta koji se razvijao kao „pleme klovnova, magova, filozofa i dugih fijuka“ je bazirana na ličnim uverenjima iznad svake dogme. Osnovne misli su iskazane u „Principia Discordia“- skoro neobaveznom štivu za početnike. Za one koji misle da su shvatili srž Diskordijanizma obavezno je čitanje ultimativne knjige o zaverama – trilogije „Iluminatus“. Moguće je i da ne čitate ništa, ne pitate nikoga i osnujete svoju diskordijansku eparhiju onako na filing za osećaj, kao što sam to i ja uradio. Šanse da u nečemu pogrešite su otprilike iste kao i da nešto slučajno i pogodite.
Jedno od tumačenja koje pokušava da iskaže filozofiju Diskordije je „Zen za zapadnjake“ drugo tumačenje bi bilo:

„Sumnjaj u sve, jer sve je moguće!“

Sva ostala tumačenja su prihvatljiva ako nisu zabranjena, a i ako jesu, niko ne zna koja su zabranjena.

Ako vam je, forme radi, potrebno neko božanstvo, a ne bi da koristite neko svoje, Diskordija nudi - Eris. Boginja nesloge je, osim jedne pošalice sa jabukom i dokazano obilne seksualne aktivnosti, u stvari prilično nepoznata i zato pogodna za bilo kakav oblik idolopoklonstva. Upotrebljavati po želji, imajući u vidu da ona sebe vidi kao žensko, pa ume da bude prgava.
Pripadnost Diskordijanskom pokretu nije dobrovoljna. Svako je po rođenju Diskordijanac, samo što većina brzo posustane pod psiho-socijalnim pritiskom ostatka krda. Želja da neko ponovo postane Diskordijanac je apsolutno neshvatljiva. Kako se onda Diskordijanstvo širi po svetu? Ajmo umesto odgovora da napravimo sliku. Neko vam kaže da je „hrišćanin“. To bi trebalo da u priličnoj meri definiše njegovu sliku, obrasce ponašanja, način razmišljanja... Ali, svi znamo da nije tako. Neko se ne pridržava posta, neko zapovesti o preljubi, neko nije spreman da okrene drugi obraz a nekome su dosadila glupa pitanja pa se verski deklariše prema većini. Ako vam neko kaže da je Diskordijanac onda nema „slike“. Postoji samo ram, a osobu treba upoznati da bi stvorili sliku. Nepostojanje rigidne dogme omogućava svakome da svoja verovanja i svoju duhovnost postavi tačno tamo gde hoće, bez podilaženja većini. Još važnije je da se ne morate držati svojih pogrešnih uverenja. Uvidite grešku – menjate uverenja. Hrišćanin koji oseća potrebu da postane musliman se, u krdu, posmatra kao nešto negativno. Diskordijanac koji živi u skladu sa hrišćanskim principima i počne da živi po principima budizma nije konvertit, nema negativnih pritisaka sredine. Istraživanje sopstvene duhovnosti, magijskog rada, seksualnih tehnika i sklonosti nisu ničim ograničeni. Činjenica da su praktikanti magije haosa u većini među diskordijancima je odraz sličnosti, odnosno otvorenosti paradigme koju prate u svom radu.

Pa, dobro koji je to Rad, koje je to Veliko Delo kojem diskordijanac teži? Zadovoljsvo samim sobom. Duhovna masturbacija, kulminacija spokoja bez upotrebe drugih kao pomagala. Bez gubitka osećaja vrednosti sopstvenog rada prihvatanjem tuđih paradigmi samo radi osećaja pripadadnosti nekoj grupi ili pokretu. Vaši anđeli čuvari su Mihael, Azazel, Beowulf a leđa čuvaju Tihi i Prle? Što da ne. Vama radi - OK, moji su neki drugi, pa šta. Rune koristite kao ukras u sobi i temu za imresioniranje sagovornika a divinaciju radite sa azbuka supom? Wow, pa vi ste napredniji od mene. Potajno se nadate da će vas Masoni pozvati u red što bi odgovaralo vašim budističkim shvatanjima. Ma, samo napred. Ritual krsta vas ne ispunjava, jeste li probali Tai Chi?

Pošto ste bili tako uporni da čitate sve dovde, za nagradu dobijate još dve zapovesti:

Zapovet četvrta: Misli! (© By St. Henry)

Zapovest peta: (zato što sve dobre stvari dolaze po pet (možda) (neki kažu i po tri (ili kako padnu bitno je da su na leđima))): Ne čitaj baš svaku glupost do kraja.
sp_bob
HIC ET NUNC
User avatar
Avesta
Član foruma
Posts: 42
Joined: Sun Jun 29, 2008 23:41
Has thanked: 0
Been thanked: 0

panta wrote:Pa, dobro koji je to Rad, koje je to Veliko Delo kojem diskordijanac teži? Zadovoljsvo samim sobom. Duhovna masturbacija, kulminacija spokoja bez upotrebe drugih kao pomagala. Bez gubitka osećaja vrednosti sopstvenog rada prihvatanjem tuđih paradigmi samo radi osećaja pripadadnosti nekoj grupi ili pokretu. Vaši anđeli čuvari su Mihael, Azazel, Beowulf a leđa čuvaju Tihi i Prle? Što da ne. Vama radi - OK, moji su neki drugi, pa šta. Rune koristite kao ukras u sobi i temu za imresioniranje sagovornika a divinaciju radite sa azbuka supom? Wow, pa vi ste napredniji od mene. Potajno se nadate da će vas Masoni pozvati u red što bi odgovaralo vašim budističkim shvatanjima. Ma, samo napred. Ritual krsta vas ne ispunjava, jeste li probali Tai Chi?

Pošto ste bili tako uporni da čitate sve dovde, za nagradu dobijate još dve zapovesti:

Zapovet četvrta: Misli! (© By St. Henry):happy: :happy: :happy:

Mix ili kako od svega uzeti po malo , a nista ne prihvatiti do kraja. Mozda bi Doskordija spasila covecanstvo i svi postali jedna velika duhovna saka svim mogucim bogovima :bole: :dada: :lol: :lol:

Bez uvrede bilo kome
Post Reply