Re: Raido!

65
Michael de Vie wrote:
hm, shto se tiche placjenja i sl. treba pozljivo razmisliti shta se nudi.za ovako neshto nuzhan je kontakt sa onim koji vodi kurs (ja lichno nisam bila te srecje da prvi Aett prodjem sa direktnim vodjstvom vecj se sve svodilo na slanje maila.pa gde je tu razmena energije i ostalo).u svakom sluchaju, ako se vecj kurs placja, valjalo bi eventualno obezbediti i neku literaturu tj. odgovarajucji pratecji materijal da bi sve dobilo na ozbiljnosti.lichno, ovaj kurs smatram vrlo dobrim, da ne kazhem odlichnim za svakog pochetnika, i to ne samo pochetnika koji je zainteresovan za Rune vecj za svakog ko bi hteoo da dobije neke osnove praktichne Magije.sad, sam Raidho nije chisto nordijski orijentisan shto nekima mozhe i da smeta no mislim da je i dalje neshto najbolje shto choveka mozhe da uvede u Rune, ako ne odluchi da to uradi sam..


Ovaj deo mi nije bas najjasniji? Odakle dolazi informacija da se kurs naplacuje?

Raido je kurs koji je uvek bio besplatan, i mislim da ce tako i da ostane.

..no drugu sam stvar htela da vam kazhem.primetila sam kod nekih ljudi koji su zavrshili Raidho jednu chudnu stvar.Runa Eihwaz se iz meni nepoznatih razloga mesha sa Runom Ehwaz.nisam sigurna da li se radi o sluchajnoj greshci ili se jednostavno to smatra nebitnim (mada ne shvatam kako mozhe jedna vibratorna formula i jedno ime koje svakako ime neku tezhinu kao i vrlo dobar razlog da se zove tako kako se zove, elem, ne shvatam kako neshto tako mozhe da se shvata olako).josh jedna stvar, koju sam chula od himselfa, je da su mesta Eihwaza i Ehwaza promenjena u Raidho-u, shto mi josh manje ulazi u glavu..mogucje da sam sve ovo preuvelichala ali molila bih Raidho instruktore za koju rech o ovome.Znacenje Runa Ehwaz i Eihwaz nisu zamenjena, vec se nalaze na mestima koja omogucavaju kretanje spiralom koja je predstavljena Runskim Futharcom.

Imena Runa Ehwaz i Eihwaz su ta koja su diskutabilna - neki nazivaju trinaestu Runu Eihwaz, a neki Ehwaz; i obrnuto za Runu Jedinstva.

Ne smatram da je to nesto preterano bitno - vibriranje imena Runa nije nesto starinsko, vec je novijeg datuma; i ako ga vec izvodis, prilagodi to sopstvenom sistmemu koji praktikujes.

Medjutim, s obzirom na same Rune, ukazao bih na to da je slicnost imena indikativna o specificnoj povezanosti te dve Rune.


pa prichali ste neshto o mogucjnosti naplacjivanja kursa pa je rekoh da budem konstruktivna, dobar sam chovek i to :D .Ne znam nishta o spirali koju spominjesh, mada ne verujem da postoji neki drugachiji redosled osim onog koji je dat samim Futhark-om.Tachno je da postoji slichnost u izgovoru ali se oblici Runa ohoho razlikuju a oblik je valjda najvazhniji, slozhicjemo se oko toga..u pravu si za vibriranje, tj. da je to novijeg datuma, ali imajte na umu da Rune oznachavaju odredjene rechi zbog chega ih treba ostaviti takve kave su..'ajmo onda o poveznosti Eihwaza i Ehwaza..

Re: Raido!

66
@Ulfinn

pa prichali ste neshto o mogucjnosti naplacjivanja kursa pa je rekoh da budem konstruktivna, dobar sam chovek i to


Ja nisam merodavan da u detalje pricam o tome, ali kada sam pre vise vremena pricao sa pojedinim ljudima koji stoje iza foruma, nesto im nije padalo na pamet da se to naplacuje. Nadam se da nisu promenili misljenje. :)


Ne znam nishta o spirali koju spominjesh, mada ne verujem da postoji neki drugachiji redosled osim onog koji je dat samim Futhark-om.Pa... trebalo bi. Ajd, posto sam raspolozen za mali rant, da krenem od Kulina-bana...


Dakle... sta znaci biti Helrunar? Svakog H. cine dve stvari: znanje o Runama i sposobnost njihove upotrebe, i sa druge strane - licno kretanje ka sopstvenom "razvoju svesti".

Ovde sam u dilemi koju rec da upotrebim, jer su reci "duhovni razvoj" ili "razvoj svesti" nebuloza. Izmedju ostalog zato sto ne postoji nesto sto se razvija bavljenjem duhovnoscu; vec se stvari odbacuju, i pusta se pravo Ja da izadje napolje.
No, napravicu namernu gresku i reci "razvoj".

Dakle, te dve stvari su u pitanju.

Pitanje koje se postavlja je kako ide taj razvoj - da li postoji neka ustaljena putanja tako da je moguce posmatrajuci znakove pored puta - moguce reci i gde se nalazimo. Nesto kao znakovi povrh autoputa koji govore o racvanjima za pojedine gradove, sa sve neophodnom kilometrazom do njih. Bezdan, 444km na sledecem skretanju ulevo. ;)

Futharc opisuje taj put. Upotrebio sam rec "spirala". To je specificnost "nordijskog puta", da se tako izrazim. Zapadnjaci imaju drugacije formule, npr, kroz formulu IAO itd itb.

Opis prvih par Runa Futharka bi, otprilike, isao ovako (copy/paste dela jednog mog licnog teksta):

"Spirala Futharka. Polazimo od doma, kuće, svog uobičajenog okruženja (Fehu) i počinjemo da shvatamo da postoji nešto više. Mladić prolazi kroz inicijaciju – test uzimanja odgovornosti za sebe i svoj zivot (Uruz). On pobeđuje spoljašnje i unutrašnje prepreke (Thurisaz) i dolazi do pozicije prividne moći – postao je punopravni član plemena (Ansuz). Iz Ansuza čovek kreće na putovanje u otkrivanju sebe i svog mesta u svetu (Raido). On treba da osvetli mračna mesta (i u sebi i spolja) da bi u tome uspeo (Kenaz)."

Ovde cu se namerno zaustaviti sa navodjenjem. Predlozio bih svakome da proba da napise kako ide ostatak ovog teksta, sve do poslednjih Runa. Ne samo da je inspirativno vec i pomaze u shvatanju i sebe i Runa. :)

No, i pored generalnog kretanja opisanog spiralom, ona sama nije jedini nacin kretanja. Odnosno, najcesce se ide linearno sledecim redom: F-U-TH-A-R-C, a posle toga se moze skakati izmedju pojedinih Runa. Zapravo, cesto je neophodno shvatiti npr neki deo Rune Tyr da bi se mogla prevazici prepreka koja nas ceka kod Rune Nauthuz itd itb. Sto navodi na zakljucak da smo mi sve vreme na svim Runama. :)

Ipak, ponovicu, ceo Futharc opisuje nase kretanje; koje kada se zavrsi opet pocinje na Fehu, na jednom novom nivou; stalno se ponavljajuci u spirali, spirali bez prestanka. :)

Sve skupa, da se vratim na pocetak: kao nekome ko pretenduje da se ili sada ili u nekoj buducnosti nazove H., shvatanje spirale ti stoji posred puta. Ne samo da pokriva tvoje poznavanje Runa, vec pokriva i poznavanje sebe; sto pokazuje odredjenu dozu samosvesti i prava da sebe nazoves Helrunarom. :)

Tachno je da postoji slichnost u izgovoru ali se oblici Runa ohoho razlikuju a oblik je valjda najvazhniji, slozhicjemo se oko toga..


Slozicemo se da je posle samog znacenja, tj direktnog iskustva Rune, oblik najbitniji.


u pravu si za vibriranje, tj. da je to novijeg datuma, ali imajte na umu da Rune oznachavaju odredjene rechi zbog chega ih treba ostaviti takve kave suNe diram ih. ;) Majke mi, samo ne moj da me bijes. ;)


'ajmo onda o poveznosti Eihwaza i Ehwaza..O tome konkretno ne bih imao sta reci. Nekada sam imao mnogo sto sta; ali sam vremenom shvatio da je za mene to isto kao i pokusavati ugurati slona u kavez za kanarince. Moguce, ali nepotrebno. No, ostavljam drugima da se nadovezu na to i da pokusaju da iznadju neko resenje.
Na kraju krajeva, rant je bio dugacak, a ja sutra ustajem previse rano cak i za moj ukus. :)

Ku noc. ;)
Od ugla gledanja zavisi i ugao crtanja.