Pagansko i okultno nasleđe u hrišćanskim crkvama

Ramok
Član foruma
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Tabata wrote:Ok. Ajd' da probamo ovako. Gde si skinuo slicicu?

Slike sam skinuo sa snimka nekog buđavog privatnog ,,dokumentarca" o zaverama. Dokumentarac je bezveze i maltene sve je loše protumačeno, ali ima nekih stvari oko kojih vredi razmisliti, ono što je autor zaključio na kraju celog dokumentarca nije baš...
ARTHuR
Član foruma

Ramok wrote:
ARTHuR wrote:Neko je sedeo ispod pet zvona i izlivao sekrete dok ih je slikao iz žablje perspektive?

Aj sad ozbiljno... :roll:

Na izvestan način je vrlo ozbiljno, ali van teme. Bilo je veliko pisanije oko značenja izraza Secret u Kroulijevimi sličnim radovima.
Shine! Shine!
The lights of good works shine!
The watch before the city gates...
Ramok
Član foruma

ARTHuR wrote:Na izvestan način je vrlo ozbiljno, ali van teme. Bilo je veliko pisanije oko značenja izraza Secret u Kroulijevimi sličnim radovima.

Da li je izlučevina ili tajna, hm? Pa to jeste interesantno. Pretpostavljam da i ti neznaš ništa o ovome, ovim zvonima iza crkve, bestraga :x kako da se neki ,,stručnjak" nije popalio pa na netu negde napisao barem adresu.
Ramok
Član foruma

A evo pentagrama u crkvi u Hrvatskoj iz XI veka. Jel zna neko možda nešto još o ovome, Gost možda... :dunno:
Ispod slike ima link malo opširnije, ali ako ima još nešto interesantno o ovome pišite.
Image
http://www.croatianhistory.net/etf/et01.html#dukes
ARTHuR
Član foruma

Rua, povodom sinoćnje priče o starosti rituala Pentagrama, mogu samo da ti skrenem pažnju na prethodnu poruku. ;)
Shine! Shine!
Gwydion
Član foruma

Ritual pentagrama je star 100 godina, a po crkvama ih ima u raznim zemljama. To ipak ne znači da je ritual pentagrama stariji od 100 i još koje tuce godina.
U svim prodavnicama okultnih drangulija

Zlatna Zora pobediti mora! Najnoviji guslarski epski opus u desetercu o herojskim podvizima Hierusa Gwydiona, ukljucujuci i hitove poput Drma mi se na nemisu cvece, Hiereus Gwydion suta glupavoga lajavog krelca u dupe, Hiereus Gwydion pobedjuje bandu nimfomanki, Das ist Hiereus Gwydion, Hiereus Gwydion ore autostrade uma, Hiereus Gwydion i Vila Zlatnozorka ... Potrazite u svim prodavnicama okultnih drangulija jos danas. Cijena prava sitnica!
ARTHuR
Član foruma

Gwydion wrote:Ritual pentagrama je star 100 godina, a po crkvama ih ima u raznim zemljama. To ipak ne znači da je ritual pentagrama stariji od 100 i još koje tuce godina.

Niko ništa drukčije nije ni rekao. Štaviše, identične reči sam rekao Rui (Ruai?) prethodno veče. Ili ona meni. Ili oboje, kako god. :P

No, to ne znači da si ti u pravu, jednako kao i da nisi. Naprosto ne znamo, osim da je pre oko 100 godina izronio u formi u kojoj ga danas znamo. To jest, malko više, to kao tuce.
Shine! Shine!
Gwydion
Član foruma

OK, moja greška pošto si povezao neku priču sa porukom u kojoj je slika uz Xi veka. Priznajem pogrešku izazvanu tom asocijacijom. Problem je u tome što znamo kako je ritual nastao, na sreću to je sve demistifikovano iako su se mnogi u svetu trudili da zamistifikuju.
U svim prodavnicama okultnih drangulija

Zlatna Zora pobediti mora! Najnoviji guslarski epski opus u desetercu o herojskim podvizima Hierusa Gwydiona, ukljucujuci i hitove poput Drma mi se na nemisu cvece, Hiereus Gwydion suta glupavoga lajavog krelca u dupe, Hiereus Gwydion pobedjuje bandu nimfomanki, Das ist Hiereus Gwydion, Hiereus Gwydion ore autostrade uma, Hiereus Gwydion i Vila Zlatnozorka ... Potrazite u svim prodavnicama okultnih drangulija jos danas. Cijena prava sitnica!
ARTHuR
Član foruma

Bogu hvala nepostojećem a pozdrav Djedu Mrazu CocaColinomu!
Shine! Shine!
Rua
Član foruma

ARTHuR wrote:
Gwydion wrote:Ritual pentagrama je star 100 godina, a po crkvama ih ima u raznim zemljama. To ipak ne znači da je ritual pentagrama stariji od 100 i još koje tuce godina.

Niko ništa drukčije nije ni rekao. Štaviše, identične reči sam rekao Rui (Ruai?) prethodno veče. Ili ona meni. Ili oboje, kako god. :P

Ja tebi. Ali svejedno, odustala sam odavno od shvatanja istog, do kojeg - po svemu (ili svima) sudeći - ne mogu da stignem bez prihvatanja.

I, da. Menjam se po padežima.
'Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgement. For even the very wise cannot see all ends.'
Ramok
Član foruma

Kad smo kod pentagrama i crkvi, ima jedna jako lepa crkva u Češkoj cela je izgrađena u obliku pentagrama, osnova joj je petokraka zvezda. Potnia možda ako ti nešto znaš o ovome, spomeni. :)
Image
Na sajtu se može videti i pročitati nešto o njoj, kao i zašto je Santini sagradio crkvu u ovom obliku.
http://www.zamekzdar.cz/
Netzach
Član foruma

Koliko sam uspela da vidim, ovo je cistersitska crkva, podignuta u XVIII veku. Na zalost nisa bash upoznata sa katolichkom arhitekturom posle XVI veka, ali po nekoj logici stvari me ne chudi bash mnogo njen izgled, buduci da je intelektualna i kulturna revolucija renesanse donela dosta promena. Chak se i u ortodoksnoj umetnosti (kako slikarstvu tako i arhitekturi) vide znachajne promene u XVII i XVIII veku (iako su ovi predeli bili pod Turcima, shto je znachilo da sakralna umetnost nije imala mnogo mesta za "manipulaciju"). Ja ipak tim pojavama (kao shto su one rozete i ovaj neobichni plan crkve) ne bih davala previshe "paganskog" znachaja...

EDIT: kao shto rekoh, nishta pagansko: "The chapel was built on a five-point-star groundplan. Based on a legend saying that on the site of John of Nepomuk´s drowning a five-star crown had appeared." - uzeto iz teksta sa sajta koji si dao
"Niste svesna bića, niti istinski postojite
sve dok niste voljni da rizikujete čak i zdrav razum
u ime svog postojanja
."
-F. Herbert
Ramok
Član foruma

Da, nisam ni mislio da je pagansko, hvala na trudu Potnia :cvet: . Inače mi se više sviđa nepaganski aspekt pentagrama, mada nemam ništa protiv paganskog.
Netzach
Član foruma

@Ramok, nema na chemu, nije bio neki narochiti trud :)
"Niste svesna bića, niti istinski postojite
sve dok niste voljni da rizikujete čak i zdrav razum
u ime svog postojanja
."
-F. Herbert
Ramok
Član foruma

Castleton, Derbyshire. U dvorištu crkve se mogu videti lepi simboli. :)
Image

A i na grbu i zastavi Derbišira postoji nagoveštaj pentagramasti, :D
Image Image
Ramok
Član foruma

E da, i kod mormona se pojavljuje pentagram recimo na ovoj crkvi.
Nauvoo, Illinois.
Image
Image
Post Reply