budizam

Post Reply
Anubis
Član foruma
Has thanked: 0
Been thanked: 0

dali je moguce biti budista,bez ucitelja i hrama i bez rituala iniciacije?mislim prvenstveno na zen.
love only yourself, fight for only yourself
sokrat
Član foruma

Trebalo bi da procitas bar nekoliko knjiga da bi stekao uvid u osnove ucenja i onda sve od tebe zavisi koliko duboko zelis da udjes u to. Od knjiga bih preporucio na prvom mestu Hagakure, heavy samurajski badass shit. Pojavilo se skoro neko novo izdanje na nasem jeziku. Probaj da nadjes nesto od Alana Wattsa, i uopste sve o Zen Budizmu cega se dokopas. Sa prakticne strane, izucavaj koane i provodi sto vise vremena u meditaciji. Koani pogadjaju pravo u srz, nema greske. Prosvetljuju samo tako...
fejk it til ju mejk it
Sitch Boe
Član foruma

Moguće jeste, zašto ne bi bilo, ali pitanje je koliko ćeš uspješan da budeš bez Učitelja. Trebao bi makar nekoliko mjeseci da ideš na meditacije kod nekog ko je malo iskusniji, malo više iskusniji.
Fear is failure, and the forerunner of failure.

If Power asks why, then is Power weakness.
Navandoo
Član foruma

Jel ima na netu ta knjiza? (po mogunosti na srpskom)
Psiha je dio namjeshtaja. Obichno ide uz ogledalo.
explorer2
Član foruma

Evo linka za knjizice u pdf o budizmu.
http://www.tantra.rs.ba/forum/viewtopic.php?t=456 pa nadjite podlink 4shared.
Pozdrav i uzivajte
Tu ima i spakovan citav sajt Budizam.net u zip formi
stribor
Član foruma

koliko sam ja zaključio čitajući Zen, spajanje istoka i zapada, trebalo bi imati učitelja jer iako je cilj u zenu da misliš samostalno i oslanjaš se na vlastito životno iskustvo, potrebno je da imaš učitelja koji bi te u početku učvsrtio na putu do prosvjetljenja...
knjigu je napisao Roši Filip Kaplo, izdata je u Esotheriji, i iako nemam nemam na osnovu kog iskustva da procjenjujem njen kvalitet, meni je odlično "pala" ta knjiga, pa ti i preporučujem da je nabaviš i pročitaš :)
Od sabja rani ke zarasnat
Od očki solzi ke se isušat
No v duša besnat vetrovi, a na srce pajažini
ARTHuR
Član foruma

Filip Kaplo je izuzetan čovek, retko moralno biće izniklo iz naopake logike zapadnog pravnog sistema (anglosaksonskog). Njegovi radovi su bezrezervno za preporuku. Isto važi za Eugena Hergela, kao i za, verovali ili ne - Pitera Nortona (Norton Utilities, AV).

Toliko o zapadnjacima i Zenu.
Shine! Shine!
The lights of good works shine!
The watch before the city gates...
Tau Elohael
Član foruma

Anubis wrote:dali je moguce biti budista,bez ucitelja i hrama i bez rituala iniciacije?mislim prvenstveno na zen.

Pa vidis, moje je misljenje da to ovisi sa kakvim predznanjem tj. prediskustvom ulazis u zen ili bilo koju drugu skolu budizma... mislim da ako si pocetnik, koji tek krece nekom stazom duhovnog rada, da ti ucitelj ili mentor neke vrste treba ma koju skolu, religiju ili sistem pocinjes prakticirati... ali ako vec imas dosta zivotnog i duhovnog iskustva iza sebe, u nekoj skoli duhovnog rasta, i sada osjecas privlacenje budizmu na bilo kom osnovu, vjerujem da tvoja unutarnja gnoza, spoznaje do kojih si do sada dosao, mogu da budu tvoj vodic... to bi u zapadnoj ezoteriji bilo ekvivalentno onome kada se kaze da covjek prvo treba da uspostavi kontakt sa svojim unutarnjim uciteljem, 'svetim andjelom cuvarom', i onda je zauvijek u kontaktu sa svojim istinskim guruom 'sa unutarnjih planova', ali to vec znaci da je covjek postao adept...
Ipak, s obzirom na tako ogromnu kolicinu dobre literature o zenu, ukljucujuci precizne upute o nacinu meditacije u zenu i sl. vjerujem da uz nesto truda, dosta citanja i u duhu otvorenosti da se priznaju pocetnicke greske, covjek moze poceti prakticirati zen i bez da je dio neke organizovane grupe ili sl.
Every man and every woman is a star.
Anubis
Član foruma

Ovde ima par knijga i čini mi se da je dobra "the manual of zen buddhism". Tek sam je skinuo pa ću postovati kakva je kad završim...
love only yourself, fight for only yourself
Post Reply