Meditacija - asane

#1
Tommy G wrote:U opisima meditacija gotovo uvjek piše da se prvo odabere udoban položaj,da se sjedne i da se izravna kralježnica.No meni je to jedan od najneugodnijih poza.Zanima me koje vi poze koristite za meditiranje?


Aiwass wrote:turski sed mi je najlaksi

pazi poenta je u tome da ce svaki polozaj kasnije ili pre da ti zasmeta , ali morash da ne obracash paznju na to.Bice ti : toplo , hladno , jebeno mnogo vrucina , bolece te ledja , bolece te noge , osecacesh svrab , smetace ti to sto cujesh travu kako raste , utrnucesh ceo ... ali poenta je da to izdrzish ..

naravno ne morash da dubish na glavi ali recimo sedni na stolicu, spoj noge, ispravi kicmu , stavi ruke na kolena ta asana je ok po meni i najkoriscenija

e sad poenta je sta ti radish dok meditirash ? jel Se koncetrishesh na neki odredjeni simbom (runa recimo ) .. ili pokushavash da odbacish misli , mozda vrsish samo analizau , vezbash disanje ili nesto trece


Gost wrote:Najčešće egipatski.


Gostu, de ponovo pejstaj sliku, plz :cvet:

Artur Dent wrote:
Klececi polozaj.
Mozda jos vaznije od samog polozaja koji koristis jeste da ostanes nepomican dok traje meditacija. Uglavnom se svi autoriteti slazu da je prava kicma jako vazna, mozes meditaciju raditi i u stolici (pricaju da je Swami Vivekananda tako meditirao) samo se ne trebas oslanjati na naslon.
Nego cisto razmisljam naglas, mozda bi ova tema mogla da se prebaci na podforum meditacije.


Gwydion wrote:Razlicite meditacije zahtevaju razlicite polozaje. Mozes neke meditacije raditii i dok lezis, samo pazi da ne zaspis


Aiwass wrote:Gost :

da god asana je takodje ok

krouli je opisao one cetri osnovne u magici .. god . dragon .. hm
i josh 2 nisam siguran

#2
Asana koju ja koristim je ležeći položaj(leđa na krevetu) i ruke koje iznad glave obrazuju neku vrstu kruga ili oreola.
Image

ntsn nfr ntr

Egiptologija je HIV okultizma.

#3
Nama "zapadnjacima" najprirodnije je, a i preporučljivo, meditirati u sjedećem položaju! Nekima je to teže a nekima lakše! Svatko si bira onaj položaj koji mu najviše odgovara! Bitno je slijedeće: položaj mora biti udoban, no ne previše, jer se onda zaspi, kao npr u ležećem položaju! Taj položaj pogodan je za relaksirajuće meditacije ili, sasvim logično za rekapitulirajuće kontemplacije prije spavanja!
Sjedeći položaj nas drži aktivnima, te se radne meditacije tako izvode najbolje! Naravno da u početku sve žulja i boli, no to je otpor vanjskog tijela, koji treba savladati, a to ide jako brzo, ako sami odlučimo u tome ustrajati! Tada vanjsko JA olako popušta! 8)
Dakako, važno je da je kralježnica uspravna, ruke lagano opuštene na natkoljenicama, (ili isprepleteni prsti na trbuhu, a palci se dodiruju, što je teže a ne ništa vrednije), stopala čvrsto na podu malo razmaknuta, i........deri peri, lutaj kud te volja!
Naravno, postoje i tehnike, razne, no, otom-potom! 8)
Image

#4
Fudoza-to je otprilike neshto kao forma lotosa ali jedna noga mora da ide ispod bulje, da izvinete.inache znachi-'sedishte u shumi'.ima josh gomile polozaja koje koristimo kao polozaje mirovanja u borilachkim veshtinama i koji su jako primenjivi za meditaciju.neko spomenu klecheci polozaj, to je OK, kichma je prava , stopalo ide preko stopala ali meni taj polozaj ne odgovara.Lezanje mi je suvishe pasivno a i mislim da su sedeci polozaji bolji zbog centriranja tj. koncetraciije i povezivanja sa vishim planovima...

#5
U zavisnosti od vrste meditacije Savasana i Vajrasana su mi najzgodnije. Sedenje sa prekrstenim nogama (neko rece turski sed) je ok, ali napornije za kicmu. A Lotus je definitivno odlican, samo ne mogu dugo da ostanem u njemu, a da zglobovi na nogama ne pocnu da se bune.
Credo quia absurdum.
Amo ergo sum.
Sapere aude!

~Eikones~