Kockice u magiji kroz istoriju????

#1
Pozdrav svima, nov sam na ovom forumu i bavim se dosta kockicama i istorijom igara na tabli, posebo sto se tice rimskih nalaza. Ono sto me interesuje je da li je neko nekada naleteo na literaturu o koriscenju kockica u magiji? Na nekoliko mesta sam naisao samo na usputne informacije o magicnom broju sedam i njegove povezanosti sa kockicom a li to je sve. Hvala unapred :)

Re: Kockice u magiji kroz istoriju????

#3
Dobrodošao. :) I evo imam ja jedan tekst, nadam se da će ti dobro doći ove informacije. Izvoli:

PRORICANJE KOCKICAMA

Poreklo magije kockica

Bacanje kockica su širili putnici namernici, naročito ako su putovali sa vašarima ili cirkusima, jer su male i lako ih je razumeti bez obzira na jezik. Ista vrsta kockica podjednako je korišćena i za igru i za proricanje.
Kockice od slonovače, drveta, metala ili stakla otkrivene su u arheološkim nalazištima drevnog Egipta, Grčke i Rima, označene tačkama baš kao i ove današnje. Robert Grejvs je zabeležio kako je rimski imperator Klaudije predosećao da će mu pohod na Britaniju uspeti jer mu je bacanjem kockica prorečena pobeda. Druidi su koristili drvene kockice u koje su na svakoj strani urezivali coelbrenn (tajno pismo). One su se bacale kao i sve kockice i iz njih ne samo što se proricala sudbina već su se prenosile i tajne poruke.


Bacanje kockica

Običaj nalaže da se kockice ne bacaju ponedeljkom, sredom ili po olujnom vremenu. Najbolje vreme za bacanje kockica je dva sata posle zalaska sunca i to kada je mirna noć. U zapadnom sistemu proricanja iz XIX veka razvijen je metod po kojem se sastavlja 30 ili više pitanja vezanih za uobičajene dileme, na primer da li je u neko vreme bezbedno putovati ili nije. Potom su se bacale dve kockice ali se nije sabirala njihova vrednost, već su se tumačile razne kombinacije brojeva, kao na primer trojka i dvojka ili četvorka i trojka, na osnovu kojih se onda mogao odabrati pravi od više mogućih odgovora. Tako, ako na pitanje „Gde da pronađem ono što sam izgubio?“ padnu dve jedinice, onda bi odgovor glasio „U ormanu“, dok bi dve trojke upućivale na to da je traženi predmet kod nekog deteta. Dve šestice su nagoveštaj da se izgubljeni predmet krije u nekoj kutiji. Iako su se ovakve metode vezivale uglavnom za nešto konkretno, one su, ako je verovati savremenim izvorima, bile iznenađujuće precizne.
Po jednoj drugoj metodi, takođe iz XIX veka, tri kockice se bacaju u krug nacrtan kredom na drvenoj ploči ili stolu. Kockice bi se bacale iz čaše ili dlana u potpunoj tišini. One koje padnu izvan kruga nisu se čitale, a ako nijedna ne bi pala u krug onda se odustajalo, jer se smatralo da uslovi nisu povoljni. Potom bi se sabirale vrednosti brojeva. Ovde je reč o jednom uglavnom površnom načinu proricanja. U skorije vreme, proricanje kockicama se sve više oslanja na numerologiju, a samim bacanjem se utvrđuje koje je od mogućih rešenja najbolje, pre nego da bi se utvrdilo šta će se desiti.
Iako bi se po bukvalnim i jasnim odgovorima dalo zaključiti da su rešenja jednostavna, ljudi ih tumače prema svojim privatnim životima i u skladu s tim razmatraju ponuđena rešenja. Na primer, broj bi mogao da ukaže na neki potajni strah koji se tiče načina života ili trenutnih problema i da nam ulije nadu, najčešće putem fraze „bolest koja će uskoro proći“. Svuda prisutne fraze kao što su „čeka te put preko vode“ ili „stižu vesti iz daleka“, koje su bile veoma popularne među prorocima u viktorijansko doba, često su umele da kod klijenta otkriju nervozu koja bi se mogla ukloniti ako ne samim putovanjem u Indiju, onda proširenjem mentalnih vidika. Verovalo se da kockica koja padne na pod najavljuje svađu, a ako više od jedne pokažu isti broj, onda će isti broj, onda će biti vesti iz inostranstva. Ako kockice padnu jedna na drugu onda je to znak ženi da je muž vara, a njemu da se pripazi šta žena radi. Danas se takva kombinacija kockica u ženinom slučaju tumači kao „potreba da se suočimo sa ljubavnim bojaznima“, a u njegovom kao upozorenje „da se ne treba upuštati u neepotrebne rizike“.
U proricanje kockicama, i to u nekoliko sistema, može se uočiti zapanjujuća doslednost u značenju brojeva. Evo uobičajenih tumačenja:


1 iznenadni dobitak; prinova ili neočekivana novčana suma
2 put se račva na dve strane, ali samo je onaj najduži istovremeno i najbolji
3 prijatno iznenađenje i ispunjenje želja
4 razočaranje
5 uskoro dolazi stranac i donosi sreću
6 mogućnost materijalnog gubitka, ali uz uvećanje duhovnog ili emocionalnog bogatstva
7 ignorišite tračeve i inat
8 nesmotrena akcija donosi prekor
9 radost ljubavi, možda čak i brak
10 porodična sreća koja vodi do sastanka, što će otvoriti nove mogućnosti na poslovnom planu
11 kraj bolesti ili nesreće bliske osobe
12 stiže pismo koje zahteva hitan odgovor - potražite savet
13 suze i tuga
14 novi obožavalac sa kojim ćete se uskoro zbližiti
15 ne dozvolite da vas uvlače u intrige ili svađe
16 prijatno i korisno putovanje; ali bez odlaganja
17 dalek put ili uspešna komunikacija sa ljudima u tuđini
18 veliki uspeh ili napredak u kratkom periodu


Tibetanska veština proricanja iz kockica

Na Dalekom istoku kockice su se pravile od dragulja ili kristala, kao što je sveti zeleni žad, da bi bile još moćnije. Na Tibetu su sve do XIX veka korišćene samo za proricanje budućnosti, a ne za kocku. Tibetanski budisti čak i danas bacaju kockice i proriču sudbinu svojim vernicima.
Po jednom od metoda, kojim se prizivao Palden lama, jedan od zaštitnika budizma, koriste se tri kockice koje nude ukupno 15 mogućih odgovora, od kojih se svaki dalje razlaže na aspekte koji se tiču novca ili zdravlja. Na kockicama nisu brojevi već tačkice. Prorok treba da pomisli na svoje lično božanstvo za koje veruje da utiče na ishod bacanja. Neki se koriste proročkim knjigama kojih ima mnogo i napisale su ih različite lame. Međutim, prorok na kraju ostavlja tekst i tumači mudrost poruke koja mu direktno stiže od duha koji ga vodi. Kockice se prave od drveta, kosti ili školjke.
Po drugom sistemu, posvećenom Mandžušri, mudracu i svetom čoveku budizma, koristi se samo jedna kockica. Na njenim površinama je ispisano šest od ukupno sedam slogova jedne mantre, svetog Mandžušrijevog napeva. Ovaj sistem traži od vernika da zamisle Mandžušrija na nebu i istovremeno recituju njegovu mantru i mole ga za blagoslov. Zatim se kockica baca dva puta i konsultuje se proročište.
Da bi proricanje bilo uspešno prorok mora da ima dobre namere, a klijent mora da ima puno poverenja u njega.
Kocke se koriste da reše brojne duhovne i verske nedoumice. Tako je tokom juna 1995. korišćeno proricanje kockicama da bi se utvrdilo ko je od 20 dečaka prava reinkarnacija Pačen lame. Kocke su bacane dok je istovremeno ime svakog od prisutnih dečaka izgovarano po tri puta.

Izvor: Enciklopedija magije i drevne mudrosti, Kasandra Ison

Re: Kockice u magiji kroz istoriju????

#5
Po istoj logici/mehanizmu po kojem se bacanje stapica ili novcica koristi za dobijanje heksagrama Ji Djinga, ili logici/mehanizmu kojim se karte nasumicno mijesaju i slazu u neki unaprijed utvrdjeni raspored... ili logici/mehanizmu koji pokrece visak u ruci radiesteziste... i kockice se mogu po istoj logici/mehanizmu koristiti za razne stvari u magiji pri cemu bih izdvojio:
a) divinacija
b) detekcija odredjenih energetskih stanja (tj. upotreba kockica kao radiestezijskog instrumenta)
c) komunikacija sa onostranim
Iako mi pod kockicama uglavnom podrazumijevamo stvarnu kocku, tj. pravilno sestostrano tijelo jednakih strana, ono je samo jedno od tzv. 5 savrsenih tijela ili oblika kod platonista... tu su i tetrahedron od svega 4 strane, pa dodekahedron od 12, oktahedron od 8 i ikosahedron od 20. Oni su pridodati i magijskim elementima, obicna sestostrana kocka elementu Zemlje, ikosahedron Vodi, oktahedron Vazduhu i tetrahedron Vatri. Dodekahedron je kasnije pripisan elementu Duha, mozda zbog vjerovanja u svetost broja 12.
Svaka od tih kockica, kao i razlicite kombinacije ovih kockica mogu se koristiti za svaku od gore navedene tri svrhe, pri cemu sam ih ja koristio samo za b) i c)
Svako od ovih platonskih tijela moze biti obojeno u odgovarajuce elementalne boje i posveceno bozanstvima/duhovima koji korespondiraju sa tim elementom.
Potom se za b) npr. moze koristiti tetrahedron da se ustanovi koji od 4 cuvara strana svijeti zeli komunicirati sa nama, pri cemu je 1=sjever, 2=zapad, 3=jug i 4=istok. Ili se dodekahedron moze koristiti da se odredi trenutni, aktuelni zoodijacki impuls sa kojim treba raditi, pri cemu je 1=Aries, 2=Taurus itd.
Za c) se ove kockice mogu koristiti na razne nacine za dobivanje magijskih rijeci. Npr. engleski alfabet ima 20 suglasnika i 6 samoglasnika. Ikosahedron bi koristili da dobijete suglasnik, pri cemu je 1=B, 2=C, 3=D, 4=F itd. a kod kocke 1=A, 2=E, 3=I, 4=O, 5=U, 6=Y.
Ovim sistemom, uz upotrebu odgovarajucih "magijskih kvadrata", mozete raditi isto sto su radili i John Dee i Edward Kelly - "komunicirati" sa bestjelesnim inteligencijama i dobivati rijeci "andjeoskih jezika".
Every man and every woman is a star.

Re: Kockice u magiji kroz istoriju????

#6
Bacanje kockica

Uzevši u obzir vrlo raznoliko poreklo, nije iznenađujuće da danas postoje mnogi sistemi bacanja kockica i pretskazivanja budućih događaja iz istih. Ovde je izložen možda najjednostavniji i najrasprostranjeniji sistem sa detaljnim objašnjenjima
Nacrtajte krug, otprilike 30 cm u prečniku. Uzmite tri standardne yamb kockice, protresite ih u ruci ili čaši i bacite ih unutar kruga. Ako se jedna kockica nađe izvan kruga, to može pretskazati uzdrmane planove, dok dve van kruga označavaju svađu ili raspravu, a sve tri van kruga znače da vam nije poznata snaga vašeg ručnog zgloba :D !
Tri kockice, u krugu, predstavljaju zbir koji može biti od 3 do 18. Svaki od ovih zbirova ima značenje:
3 – sreća, iznenađenje
4 – neprijatnost
5 – želja se ispunjava
6 – gubitak
7 – poslovni problemi ili skandal
8 – spoljni uticaji
9 – ljubav i brak
10 – rođenje
11 – razdvajanje ili bolest
12 – dobre vesti
13 – patnja
14 – pomoć prijatelja
15 – potreban oprez
16 – putovanje
17 – promena planova
18 – veliki uspeh

The Fortune Telling Handbook by Viv Foster

Nadam se da i ovo može biti od neke pomoći. :veca
I'm a whisper in water
Secret for you to hear
You're the one who grows distant
When I beckon you near

Re: Kockice u magiji kroz istoriju????

#7
Lunarvisionwitch wrote:Bacanje kockica

Uzevši u obzir vrlo raznoliko poreklo, nije iznenađujuće da danas postoje mnogi sistemi bacanja kockica i pretskazivanja budućih događaja iz istih. Ovde je izložen možda najjednostavniji i najrasprostranjeniji sistem sa detaljnim objašnjenjima
Nacrtajte krug, otprilike 30 cm u prečniku. Uzmite tri standardne yamb kockice, protresite ih u ruci ili čaši i bacite ih unutar kruga. Ako se jedna kockica nađe izvan kruga, to može pretskazati uzdrmane planove, dok dve van kruga označavaju svađu ili raspravu, a sve tri van kruga znače da vam nije poznata snaga vašeg ručnog zgloba :D !
Tri kockice, u krugu, predstavljaju zbir koji može biti od 3 do 18. Svaki od ovih zbirova ima značenje:
3 – sreća, iznenađenje
4 – neprijatnost
5 – želja se ispunjava
6 – gubitak
7 – poslovni problemi ili skandal
8 – spoljni uticaji
9 – ljubav i brak
10 – rođenje
11 – razdvajanje ili bolest
12 – dobre vesti
13 – patnja
14 – pomoć prijatelja
15 – potreban oprez
16 – putovanje
17 – promena planova
18 – veliki uspeh

The Fortune Telling Handbook by Viv Foster

Nadam se da i ovo može biti od neke pomoći. :veca


Probacu koliko sutra ujutro ;) :cvet:
Every man and every woman is a star.